România se pregătește să dea startul unei simulări cu privire la modul în care va fi gestionată la noi în țară campania de vaccinare anti-COVID-19. De fapt, autoritățile încearcă să-i găsească vulnerabilități, astfel încât să le poată elimina în timp optim. În așteptarea vaccinului, medicii ne sfătuiesc să respectăm măsurile de protecție sanitară chiar și după imunizare, pentru că există riscul să ne infectăm.
În momentul de față, în România, pregătirile pentru începerea campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 sunt aproape de final. A fost stabilită rețeaua de centre de administrare și stocare, precum și modul în care va fi transportat serul. Totuși, există numeroase întrebări în spațiul public despre modul în care va funcționa acest vaccin. Una dintre ele se referă la posibilitatea infectării după administrarea serului.
„Noi avem date din studiile clinice, foarte consistente. Într-adevăr, la 2 săptămâni cele două curbe se separă, adică curba celor vaccinați și a celor nevaccinați. Dacă ne referim la date concrete, noi știm că la 28 de zile există posibilitatea infectării”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, în direct la Medika TV.
Chiar dacă riscăm să ne infectăm până când vaccinul va produce efecte în organism astfel încât să ne ofere protecție, specialiștii susțin că șansele de a dezvolta o formă gravă de boală sunt limitate. „Pe baza experiențelor anterioare ar trebui ca forma de boală să fie fie asimptomatică, fie redusă. Totuși, eu aș mai introduce în discuție un element și anume că după vaccinare nu va trebui să renunțăm la mască și nici la celelalte mijloace de protecție. În primele 14 zile riscul de infectare este mare”, a mai spus dr. Marius Geantă.
Campania de vaccinare anti-COVID-19 va fi coordonată în țara noastră de Ministerul Apărării Naționale.