Sechele după infecția cu SARS-CoV2: „Brain fog” fenomenul care tulbură mintea pacienților

Modificările pe care COVID-19 le produce în organism sunt multiple. Alături de inimă, plămâni sau rinichi, și creierul poate fi afectat din cauza infecției cu noul coronavirus. Medicii explică ce probleme apar la nivel cerebral. Pentru a putea scăpa de virus vaccinarea rămâne singura cale, sunt de părere specialiștii.

Cea mai cunoscută traumă post COVID-19 care apare la nivel cerebral este „Brain fog”, afecțiune generată de afectarea vaselor de sânge care irigă creierul. „O altă manifestare este cea legată de modificările în circulația sângelui la nivel cerebral și aici discutăm de această oboseală cronică sau o ceață neurologică. Pacienții se plâng de faptul că sunt mereu obosiți” a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, în direct la Medika TV.

Cauzele care determină această afectare a creierului sunt multiple, sunt de părere specialiștii. Pe lângă problemele circulatorii, fenomenul ar fi generat și de problemele de oxigenare apărute în timpul infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, chiar și pacienții asimptomatici sau cei care au făcut forme ușoare de boală pot să se confrunte cu această problemă medicală. „Mai mult, boala este determinată și de scăderea oxigenării în timpul bolii acute. Știm că pacientul care se îmbolnăvește de COVID-19 nu mai primește oxigen, iar acest lucru are un impact asupra creierului, știind că cel mai dependent organ în privința oxigenului este creierul. Multe persoane asimptomatice sau care au făcut forme ușoare pot să simtă această stare de oboseală la câteva săptămâni de la infectare. Majoritatea simptomelor dispar după alte câteva săptămâni”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Vaccinarea, singura soluție

Pandemia de COVID-19 ar putea fi eradicată complet dacă pacienții vor înțelege importanța vaccinării împotriva SARS-CoV-2, sunt de părere medicii. Cu cât crește rata vaccinărilor, cu atât vom putea scăpa mai repede de acest virus. „Vaccinarea populației peste 70% din comunitate va opri lanțul de transmitere a virusului în comunitate. Dacă vaccinarea va fi peste 70% este posibil ca virusul să dispară complet. Pentru că dacă ajungem la un grad de peste 90% din populație, efectiv virusul nu mai are gazde în care să se replice și va dispărea din circulație. Dacă nu va dispărea total din circulație, pentru că vor fi oameni care nu vor dori să se vaccineze, și vom ajung la această imunizare de 65-70% probabil că virusul va fi unul sezonier, cum este și virusul gripal”, a mai spus dr. Radu Țincu.

În momentul de față, România a elaborat o strategie privind vaccinarea anti-COVID-19, campanie ce va fi coordonată de Ministerul Apărării Naționale.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea