Un accident tragic, care a avut loc în județul Constanța și a dus la sfârșitul unei femei de nici 40 de ani din Vrancea, a însemnat o șansă la viață pentru cinci oameni care se aflau pe lista de așteptare pentru un transplant.
La Spitalul Județean Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. Familia tinerei, care se afla de mai multe zile în moarte cerebrală, a fost de acord să-i doneze organele.
Organele prelevate au fost transplantate, după cum anunță, printr-un comunicat de presă, Agenția Națională de Transplant. Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi.
“Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni. Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil și din cauze determinate de pandemia COVID 19, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni”, se arată în comunicat.
Într-o intervenție la Digi 24, directorul ANT, dr. Radu Zamfir, a explicat că inima a ajuns în Germania pentru că în România nu s-a găsit nici un pacient compatibil, iar în cazul plămânilor nu a avut cine să facă intervenția de transplant.
„Pe de o parte, o explicație este că nu a fost un receptor compatibil pentru cordul respectiv, iar în ceea ce privește plămânii, un membru important al echipei de transplant se află în carantină. Este unul dintre multele motive pentru care activitatea de transplant merge de o manieră mai îngreunată”, a spus dr. Radu Zamfir.
Potrivit ANT, prelevarea de la Spitalul Județean Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an.
“În România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transplanturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală). Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant”, se mai arată în comunicat.
Medicul Radu Zamfir mai spune că principalul obiectiv al Agenției Naționale de Transplant este reducerea mortalității de pe listele de aşteptare.
„Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă. Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări. Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”, a spus dr. Radu Zamfir, citat în comunicatul de presă al Agenției Naționale de Transplant.