Analizele și investigațiile paraclinice cu trimitere se vor putea face oriunde în țară, de la 1 decembrie

De la 1 decembrie, românii își pot face analize și investigații gratuite oriunde pe teritoriul României. Guvernul a decis acest lucru printr-o hotărâre adoptată ieri în ședință, conform căreia asigurații pot beneficia de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul României țării, fără să mai existe condiționarea acordării acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract şi medicul care a emis biletul de trimitere.

Practic, o persoană care este, de exemplu, din Brașov, al cărui medic de familie are contract cu CJAS Brașov, poate să-și facă analize pe baza trimiterii unde vrea în țară, nu doar în județ. Poate opta pentru București, Timișoara, Buzău sau orice alt județ unde dorește sau găsește programare.

Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope“, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS, citată într-un comunicat de presă.

Totodată, CNAS amintește că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără și biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru ultimul trimestrul al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.


De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate. Investigațiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice”,  se mai arată în comunicat.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea