Sistemul medical din România este sub presiune din cauza pandemiei de COVID-19. Pe lângă valul mare de pacienți pe care trebuie să-i trateze în fiecare zi, medicii sunt obligați să facă față și numeroaselor comentarii negative cu privire la activitatea pe care o desfășoară în spitale.
Valul de negativism din spațiul public cu privire la activitatea medicilor, în special a celor din secțiile ATI, creează frustrare în rândul specialiștilor.
Medicul Laura Zarafin, invitată în studioul Medika TV, a vorbit deschis despre ceea ce simte un medic atunci când activitatea îi este blamată. „Simt așa o mare durere în suflet că acest popor a ajuns singurul popor din lume care-și blamează salvatorii, așa cum or fi ei, mai buni, mai proști, nu suntem toți la fel. Mi se pare halucinant să poți să afirmi că oamenii aceștia, că sunt oameni și medicii ATI, ar intuba ca să omoare semenii. Asta m-a durut cel mai mult. Să comentezi din căldura căminului tău și din siguranța familiei tale este foarte simplu”, a explicat dr. Laura Zarafin, medic primar ATI.
Ceea ce medicii s-ar fi așteptat ar fi fost ca în spitalele în care lucrează să fie sprijiniți de voluntari, mai ales din rândul colegilor.
„În toate statele occidentale secțiile ATI au fost pline. Doar că acolo există un cult al voluntariatului care la noi lipsește cu desăvârșire. Știu cazul unui coleg neurochirurg care a spălat pe jos într-o secție ATI. La asta m-aș fi așteptat și eu, dar poate că eu sunt o visătoare, poate n-am înțeles prea bine… Nu vreau să se înțeleagă că aștept ca neurochirurgul să vină să spele pe jos, ci doar că am avea nevoie de mai multă solidaritate”, a mai spus dr. Laura Zarafin.
În ultima vreme, în spațiul public au apărut numeroase discuții referitoare la eficiența ventilatoarelor mecanice și a faptului că intubarea le-ar pune în pericol sănătatea pacienților critici. Mai multe amănunte puteți citi aici.