Taxa clawback din trimestrul doi 2012 este la acelaşi nivel cu cea din trimestrul 1, în pofida demersurilor făcute de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice România (APMGR) la toate instituţiile abilitate şi a promisiunilor modificării ei.
Potrivit unui comunicat al reprezentanţilor asociaţiei, se aşteaptă ca şi cea din trimestrul 3 să fie dimensionată la fel.
Sumele de plată sunt astfel cu 60% mai mari decât ar trebui să fie în realitate, reprezentând în acelaşi timp peste 30% din cifra de afaceri, susţin reprezentanţii APMGR.
Un calcul simplu arată că în aceste condiţii zeci de medicamente, în special cele cu preţuri sub 10 lei, creează pierderi, fiind comercializate la un preţ mai mic decât costurile de fabricaţie, relevă sursa citată.
Situaţia este serios agravată recent şi de devalorizarea accelerată a leului – preţurile medicamentelor fiind îngheţate la un curs euro/leu de 4,26.
În cazul producătorilor români, care plătesc taxe şi impozite către stat şi creează peste 8.000 locuri de muncă în economie, situaţia ia o întorsătură de-a dreptul absurdă, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback, se arată în comunicatul de presă.
Reprezentanţii APMGR sunt de părere că ar trebui să scutească de la plata taxei clawback producătorii care achită cota unică către statul român.
‘Producătorii de medicamente care au investit în operaţiuni industriale pe teritoriul României peste 2 miliarde de euro în ultimii 10 ani au făcut astfel un angajament serios faţă de populaţia ţării şi faţă de economia reală. Nu dorim să ne retragem din România, ci, dimpotrivă, să investim în continuare în modernizarea şi extinderea fluxurilor de producţie şi a laboratoarelor de calitate sau în înfiinţarea unor centre de cercetare şi dezvoltare. Ne vom îndeplini astfel misiunea de a asigura accesul populaţiei la medicamente esenţiale, moderne şi cost-eficiente precum şi un aport important la economia ţării. Cerem de aceea din nou primului-ministru, domnului Victor Ponta, şi ministrului de Finanţe, domnului Florin Georgescu, să îşi respecte angajamentele luate la întâlnirile cu reprezentanţii industriei de medicamente generice, să introducă în proiectul noii taxe clawback propunerile făcute de industrie şi să rezolve începând cu trimestrul trei din 2012 această problemă, evitând astfel agravarea situaţiei din prezent pentru populaţie şi redând încrederea investitorilor în acest segment al economiei. Astfel, 20% din taxă reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa şi frauda scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezintă venituri realizate de terţi şi TVA şi 10% revin cheltuielilor de finanţare şi asigurare, pentru că banii sunt încasaţi de producători la 360 de zile, iar taxa trebuie plătită trimestrial’, se mai arată în comunicat.