Ministerul Sănătății a transmis în teritoriu, către direcțiile de sănătate publică, un prim document care dezvăluie informații în legătură cu modul în care se va desfășura vaccinarea împotriva COVID-19 imediat cum va fi disponibil un vaccin. Potrivit unui document adresat autorităților de sănătate publică din județele țării, “organizarea programului de vaccinare anti-COVID-19 se va desfășura în etape, în funcție de tipul și disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri.” Prioritate la vaccinare vor avea câteva categorii:
- Personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private;
- Personalul angajat în activitățile esențiale din infrastructura critică;
- Personalul din unitățile medicale ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
- Personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor de resort;
- Persoanele peste 18 ani vulnerabile (vârstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice).
- În ultima etapă va fi vaccinată populația generală, după cum arată același document.
Una dintre cele mai importante precizări ale documentului transmis de Ministerul Sănătății este aceea că vaccinarea va fi voluntară. Pentru niciuna dintre categoriile expuse nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării împotriva SARS-CoV-2.
Într-o primă etapă, direcțiile de sănătate publică au responsabilitatea catagrafierii personalului medical pentru o evaluare a necesarului de doze pentru această categorie prioritară. Este vorba despre personalul din unitățile medicale, personalul din unitățile de asistență socială și de îngrijire, personalul din laboratoare medicale, angajații serviciilor de ambulanță, personal din ambulatorii, policlinici, dispensare, personal din cabinete medicale individuale, cabinete de medicină de familie și alte specialități medicale.
În documentul transmis de MS se mai arată că România va primi vaccinuri în cadrul mecanismului pus la punct de Comisia Europeană, că există un “portofoliu de potențiale vaccinuri a căror dezvoltare se bazează pe platforme diferite” și că cel puțin un vaccin va fi disponibil în decurs de 12-18 luni.
În ceea ce privește ritmul alert în care au decurs cercetările și testările pentru un vaccin anti-COVID-19 se menționează că “experiența anterioară cu SARS și MERS a permis acumularea unei cantități mari de informații legate de biologia coronavirusurilor și de răspunsul imun la acestea. Totuși,în momentul de față, încă nu sunt cunoscuți parametri imuni corelați cu protecția în cazul SARS-CoV-2, așa că majoritatea studiilor urmăresc dezvoltarea unui răspuns imun cât mai vast (anticorpi, anticorpi neutralizanți – ce pot bloca legarea virusului de celule, răspuns prin limfocite T helper si citotoxice ce pot conduce la eliminarea celulelor infectate, etc.)”