România este la doar un pas distanță de declașnarea celei mai mari ofensive în lupta cu o boală care face deja ravagii în toată țara. Potrivit statisticilor, diabetul are o prevalență de 11,6 % în populația țării, ceea ce înseamnă că unu din zece români suferă de această maladie. Există și un risc în creștere ca foarte mulți români să facă boala. Prediabetul are o prevalență de trei din zece români.
La solicitarea asociațiilor de pacienți și de profesioniști care îngrijesc bolnavi cu această afecțiune, în februarie a.c, un grup numeros de deputați și senatori de la PSD, PNL și UDMR a inițiat proiectul de lege privind prevenția și depistarea precoce a diabetului. Propunerea a parcurs tot procesul legislativ și a fost adoptată în 20 octombrie în Camera Deputaților, cameră decizională. Legea a plecat după șase zile la promulgare, aceasta urmând a fi ultima etapă până la intrarea în vigoare.
Din momentul în care președintele României va promulga legea, autoritățile competente trebuie să treacă la elaborarea Programului Național de Diabet. Responsabilitatea le revine Ministerului Sănătății, Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate și Colegiului Medicilor din România. Programul va avea în vedere toate acțiunile de prevenire și depistare precoce a diabetului, instituțiile și profesioniștii implicați, ghidurile și protocoalele specifice. Legea prevede ca 15 % din sumele alocate anual de la buget pentru prevenția bolilor să fie atribuite acestui program, iar guvernanții nu vor putea interveni asupra procentului prin rectificări negative.
După elaborarea și adoptarea Programului Național de Diabet, va urma o altă etapă importantă. În termen de 180 de zile trebuie constituit Registrul Național de Diabet și Prediabet, parte a platformei integrate din asigurările de sănătate. În acest registru vor fi reunite date privind numărul de pacienți, terapiile, date statistice și alte informații medicale. Existența unui registru național va permite intervenții mult mai eficiente pentru gestionarea evoluției diabetului în țara noastră.
La dezbaterile care au precedat adoptarea legii în camera decizională, au existat voci care au exprimar scepticismul în legătură cu aplicarea acesteia. Vass Levente, parlamentar UDRM aflat printre inițiatori a arătat că ”este o lege foarte importantă, însă trebuie să menţionăm că aplicarea ei probabil o să întâmpine probleme, pentru că în sistemul nostru medical screening-ul şi prevenţia sunt lăsate la o parte. Se discută despre ele, toată lumea consideră că e un lucru foarte important, dar finanţarea lor este netransparentă şi toată motivaţia lipseşte în teritoriu, ca medicii de familie, medicii specialişti de altă specialitate să se şi ocupe de acest screening şi de prevenţie.” Răspunsul a venit de la președintele comisiei de specialitate din Camera Deputaților, Florin Buicu care a afirmat: ”Este un proiect de lege dorit de organizaţiile de pacienţi şi de profesionişti. Partidul Social Democrat susţine aceste demersuri venite dinspre pacienţi şi dinspre profesionişti şi va vota acest proiect.”