Pandemia a aglomerat spitalele din România. Pacienții duc acum lupta pentru oxigen

Tot mai aglomerate din cauza creșterii numărului de cazuri COVID-19, spitalele din țara noastră încearcă să reziste valului de pacienți care se internează. Dincolo de criza locurilor la ATI, în saloanele unităților medicale se duce o adevărată bătălie pentru obținerea unui loc în paturile care au acces la rețeaua de oxigen.

În spitalele din România, paturile care oferă pacienților acces la rețelele de oxigen încep să se împuțineze la fel ca cele din secțiile ATI. O astfel de situație se petrece la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. „O altă problemă este cea legată de locurile cu administrare de oxigen pentru formele care nu sunt de ATI” a precizat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, în direct la Medika TV.

Nevoia de oxigen a pacienților este foarte mare pentru că, fie se prezintă la spital mai târziu decât trebuie, fie se confruntă cu o avalanșă de simptome respiratorii generate de boala COVID-19. „Se întâmplă tot mai frecvent ca, fie să existe pacienți care ajung târziu la spital, apelează la Salvare când se află într-un stadiu avansat de insuficiență respiratorie, fie există o prelungire a simptomelor la formele medii. Iar aceasta este o realitate cu care ne confruntăm, chiar astăzi am avut discuții cu colegii mei. Simptomatologia se prelungește și 10, și 14 zile, iar, la final, încep să apară disfuncții respiratorii. Deci după 7 zile de presupusă acalmie, în a 10, a 12-a zi de boală încep să apară disfuncțiile respiratorii” a mai spus dr. Carmen Dorobăț.

Cei mai expuși la astfel de complicații respiratorii sunt pacienții de peste 65 de ani sau cei care au comorbidității, au mai explicat specialiștii. Pe de altă parte, medicii fac noi apeluri publice prin care le reamintesc cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară impuse de autorități. „Trebuie să purtăm masca și să respectăm măsurile de protecție. Îmi văd colegii din ATI cum, în fiecare zi, cad psiho-emoțional. Rugăm populația să fie responsabilă și solidară cu munca pe care noi o facem” a fost mesajul transmis în direct la Medika Tv de prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Pe de altă parte, ca urmare a creșterii alarmante a numărului îmbolnăvirilor, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dispus obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile libere.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea