DR. LAURA ENE RĂSPUNDE. Pot face mișcare dacă am fibrilație atrială?

O pacientă care suferă de fibrilații atriale de trei decenii s-a adresat dr. Laura Ene, specialistul Medika TV în nutriție, pentru a-și lămuri o problemă care ține de afecțiunea sa și de stilul de viață. Telespectatoarea a sunat în direct la ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției, difuzată în fiecare miercuri, de la ora 17,00, și a dorit să afle dacă, în cazul pacienților cu tulburări ale ritmului inimii este permisă mișcarea fizică și ce fel de exerciții sunt recomandate.

”O întrebare foarte bună. Persoanele care au palpitații, tulburări de ritm cum ar fi extrasistolele, tahicardie, fibrilația fiind cea mai serioasă tulburare, se tem că dacă fac exces de mișcare pot să-și agraveze tulburarea. Dar, vorbim de excese. Inima este și ea un mușchi pe care dacă o antrenăm, cu atenție, cu măsura potrivită, progresiv, o să reușească să răspundă efortului fizic din ce în ce mai bine. Dacă nu faceți efort fizic multă vreme și vreți să alergați, dintr-o dată, după autobuz, tramvai, cu siguranță o să vă fie greu. E nevoie să vă ajutați în fiecare zi de plimbări, în funcție de toleranța dumneavoastră. O să vedeți că, pe zi ce trece, veți merge mai mult, mai bine, mai ușor, eventual o să urcați mai multe trepte. Nu faceți tot efortul dintr-o dată!” a sfătuit-o dr.Laura Ene pe telespectatoare.

În ceea ce privește alimentația adecvată pentru persoanele cu astfel de tulburări, dr. Laura Ene a recomandat încadrarea în indicele de masă corporală. ”Metabolismul are legătură cu activitatea musculară: mușchii leneși înseamnă metabolism leneș. Dar dacă vă opriți atunci când simțiți că inima o ia la trap, apoi a doua zi o luați de la capăt, veți vedea că va fi bine și pentru greutate, și pentru metabolism, și pentru inimă.”

Ca dietă în astfel de situații, dr. Laura Ene recomandă respectarea câtorva reguli simple: ”Renunțați la ciugulitul între mese, vă organizați trei mese principale, între mese beți apă, un iaurt sau mâncați un fruct. Mâncați mâncare simplă, de calitate, ușoară, fără prăjeli, fără rântașuri, fără ulei prea mult. Dimineață puteți servi un ou, un sandwich, o bucată de brânză slabă, o roșie, un ardei, un castravete. La prânz, un felul doi și seara o salată sau o ciorbă, o felie de pâine pe zi. La început s-ar putea să vă fie foame, dar, pe măsură ce corpul se obișnuiește cu alimetația aceasta, la ore fixe, o să vă simțiți foarte bine.”

Toate aceste sfaturi nu înlocuiesc tratamentul prescris de medicul cardiolog, absolut obligatoriu de urmat în cazul bolnavilor cu tulburări de ritm cardiac.

Categorii: Sfatul specialistului, Stil de viață
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea