Considerată eficientă în lupta împotriva COVID-19, terapia cu anticorpi monoclonali se află însă într-un stadiu incipient de dezvoltare. În momentul de față, medicamentele care conțin astfel de anticorpi au nevoie de aprobări speciale pentru a fi testate și apoi distribuite populației.
Termenul de „anticorpi monoclonali” se referă la acei anticorpi anti-SARS-CoV-2 produși de organism și multiplicați de oamenii de știință în laboratoarele de genetică. „Este evident că sunt analizați cei mai buni anticorpi, extrași de la persoane cu un titru mare. Procedura prin care se obțin este destul de simplă: luăm un anticorp și-l multiplicăm, îl clonăm, îl facem identic. Serurile cu anticorpi monoclonali vor fi primul medicament împotriva virusului SARS-CoV-2” susține dr. Adina Alberts, invitată în cadrul emisiunii TeleMedika, difuzată de Medika.
În momentul de față există un medicament care conține anticorpii monoclonali. Dezvoltat de o companie farmaceutică din America, tratamentul, denumit REGN COV-2 are nevoie de aprobări speciale pentru a putea fi utilizat la scară largă. România ar putea, la rândul său, să dezvolte tratamente cu anticorpi monoclonali însă nu dispune, din păcate de infrastructura necesară. „Sunt multe state din lume care studiază anticorpii monoclonali, dar, din păcate, România nu se numără printre ele. Avem nevoie de o infrastructură bine pusă la punct pentru astfel de studii, care ne lipsește. Medicamentul REGN COV-2 se află într-o fază avansată în ceea ce privește cercetarea și mai are nevoie de câteva aprobări pentru a fi utilizat. Este încă în fază clinică” a mai spus dr. Adina Alberts.
Chiar dacă nu poate produce anticorpi monoclonali, România ar putea folosi terapia cu anticorpi prin administrarea plasmei convalescente. Însă această terapie, pentru a avea efect, trebuie utilizată în primele 2, 3 zile de la infectarea pacientului, sunt de părere specialiștii. „Această plasmă convalescentă sau orice formă de anticorpi care este introdusă în organismul infectat, ar trebui administrată în 2, 3 zile de la momentul infectării. Nu mai târziu. Nu trebuie să așteptăm ca virusul să producă efecte în organism” a mai spus dr. Adina Alberts.
Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București a început deja studiile clinice pentru tratamentul experimental care i-a fost aplicat președintelui SUA, Donald Trump, în momentul în care acesta a fost infectat cu noul coronavirus, având la bază anticorpii monoclonali. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.