Începând de ieri, după cum specifică un ordin semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spitalele sunt obligate să primească toți pacienții care ajung în urgențe cu ambulanța, indiferent dacă acestea au sau nu locuri libere pentru noii pacienți.
Potrivit ordinului, spitalele nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la unitățile de primiri urgențe, iar echipajul de la ambulanță trebuie să fie eliberat în cel mult o oră de la sosire, ceea ce înseamnă că acesta este și termenul maxim pentru preluarea unei urgențe.
“Toate unitățile de primiri a urgențelor (UPU)/UPU-SMURD compartimentele de primiri a urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin. Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă. Personalul structurilor de urgență are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU. Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD are obligația ca, în cazul urgențelor non-COVID, să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile”, se arată în ordinul care a fost transmis în toată țara.
Medicii spun însă că ordinul e foarte greu de pus în practică.
„Din păcate, numărul locurilor este absolut limitat. Noi ne-am sfătuit să scădem durata de internare, să externăm pacienții când nu mai au nevoie de patul de spital. Dar un astfel de ordin care să fie realizabil, sinceră să fiu nu văd cum poate fi aplicat”, a declarat la Europa FM dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.