Ieșirea de sub dușul fierbinte într-o baie unde temperatura era scăzută a fost cât pe ce să îl coste viața pe un american din statul Colorado care a dezvoltat o reacție alergică la frig. Cazul său a fost preluat de literatura de știință spre mediatizare pentru că poate fi un exemplu căruia să-i acorde atenție cei care se știu cu reacții alergice la temperaturi scăzute. Episodul care era să-l coste viața pe pacientul american este descries de livescience.com.
Bărbatul în vârstă de 34 de ani s-a prăbușit la podea unde a fost descoperit de familie. Când rudele l-au descoperit el se chinuia să respire, având senzația de sufocare, iar pielea îi era acoperită de pete roșii specifice urticariei. La sosirea paramedicilor, familia a explicat că bărbatul suferă de alergie la frig și că, anterior, mai manifestase urticaria ca reacție la frig, dar nu și senzațiile de sufocare. Alergia la frig debutase când s-a mutat în Micronezia, zonă în care temperaturile sunt mai scăzute, fiind un climat tropical.
Salvatorii i-au administratepinefrină și oxigen și l-au transferat rapid la Urgențe. Ajuns la spital, bărbatul transpira abundant și avea urticarie pe tot corpul. Medicii au stabilit că este vorba despre o reacție alergică a pielii care apare după expunerea la frig, inclusiv la apă rece, alimente sau băuturi reci. Ca reacție, cea mai frecventă este urticaria, manifestată prin apariția de pete roșii. În cazuri mai grave, oamenii pot face șoc anafilactic care duce la scăderea tensiunii arteriale și îngustarea căilor respiratorii ceea ce face să apară senzația de sufocare.
Reacțiile mai severe apar, de obicei, atunci când toată pielea corpului este expusă la rece, așa cum a fost și în cazul bărbatului ieșit de la duș. În cazul lui, doctorii au făcut testul ”cubului de gheață” care constă în plasarea unui cub de gheață pe piele timp de 5 minute. Dacă pacientul dezvoltă o umflătură roșie, atunci se pune diagnosticul de urticarie la rece.
Nu se știe exact cât este de frecventă afecțiunea. Un studio european a indicat o prevalență de 0,05 %. Reacțiile anafilactice sunt mai puțin frecvente, predominând urticaria. În cele mai multe cazuri nu se cunoaște cauza, dar uneori poate fi moștenită predispoziția. În alte cazuri, urticaria rece este declanșată de o agresiune asupra sistemului imunitar, cum ar fi o infecție virală sau anumite tipuri de cancer. Reacția alergică are loc deoarece expunerea la frig face ca sistemul imunitar să elibereze substanțe chimice numite histamine, care declanșează un răspuns inflamator.
Pacientul american a fost tratat cu antihistaminice și steroizi, iar starea lui s-a ameliorat. Înainte de a părăsi spitalul, a fost sfătuit să evite expunerea la apă rece sau la alte situații în care întreg corpul ar fi expus la frig. De asemenea, i s-a recomandat un kit cu o injecție care conține epinefrină pentru a acționa imediat dacă mai apar șocuri anafilactice.