O declaratie a medicului primar infectionist prof.dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase de la Iasi, alimenteaza un scenariu care, daca se va confirma, va produce si mai multa ingrijorare in privinta urmarilor pe care le poate avea COVID-19. Medicul infectionist, citat de Ziarul de Iasi, vorbeste despre faptul ca mai multi pacienti care au fost externati, dupa ce s-au negativat, au revenit cu forme usoare de boala. “În prezent, avem cel puţin şapte pacienţi care s-au prezentat, după ce s-au negativat, din nou la spital. Deci COVID 19 a doua oară. Din fericire, au fost cu o formă uşoară de boală”, a spus prof.dr.Carmen Dorobăţ.
Marea temere in legatura cu aceste evolutii este cronicizarea bolii, asa cum se intampla in cazul infectiilor cu virusul HIV sau cu cel hepatic. “Apar într-adevăr modificări care ar putea fi etichetate în contextul unui cortegiu fizio-patologic, ca într-o boală autoimună, în care , de fapt, rezultatul modificării apare în urma conflictului antigen-anticorpi. Aici aş pune acele manifestări dermatologice ce apar la unii pacienţi şi care sunt strict legate de boală. Tot aici aş încadra unele modificări renale de tipul nefritei”, a mai spus Carmen Dorobăţ.
Managerul Spitalului de Boli Infectioase de la Iasi vorbeste deschis despre ipoteza transformarii COVID-19 in afectiune cronica: “Nu numai corpul medical din Iaşi sau din ţară a remarcat că aceste manifestări coincid, dacă vreţi, cu cele ale unei boli autoimune. În acelaşi timp, tot din acest punct de vedere, dar şi al noului profil al bolnavului COVID 19, ne întrebăm dacă la această boală putem pune problema unei infecţii cronice“