La 5 ani de la tragedia de la Colectiv, supraviețuitorii și-au făcut curaj și au vorbit public despre catastrofa care le-a schimbat viața. Dincolo de tragedia care i-a lăsat marcați pe viață, oamenii au scos în evidență și multele nereguli care există în sistemul medical și pe care această catastrofă nu le-a schimbat.
Implicată într-un imens scandal de corupție, compania Unifarm este arătată cu degetul și de către supraviețuitorii tragediei de la Colectiv. Aceștia susțin faptul că societatea a achiziționat o serie de kit-uri destinate tratării arsurilor supraviețuitorii la prețuri mult mai mari decât ar fi costat respectivele produse farmaceutice.
Situația este și mai revoltătoare având în vedere că banii folosiți pentru această achiziție au provenit din donațiile pe care românii le-au făcut către Crucea Roșie, în speranța că-i pot ajuta pe supraviețuitori.
„În 2016, în ianuarie, Unifarm a venit la noi cu niște kit-uri medicale, create special pentru a ajuta victimele Colectiv . Bani pe care i-au primit de la Crucea Roșie, care Crucea Roșie primise acei bani din teledonul de la PRO TV. Au fost niște milioane de euro acolo. O parte din acei bani, Unifarmul a făcut niște kit-uri medicale, kit-uri care au spus că sunt în valoare de 2700 de lei. Am primit un astfel de kit. Am ajuns cu el acasă, l-am împrăștiat prin canapea, am scos laptopul și le-am căutat pe fiecare în parte pe farmaciile on-line. Prețul la care am ajuns eu a fost 1400 de lei. Adică practic la jumătate. Din asta n-am scăzut adaosul comercial al farmaciilor on-line, n-am scăzut TVA-ul. Când am ajuns în Anglia și am povestit unui prieten de acolo, care lucrează în industria farma, mi-a spus că adaosul comercial este 40%. Deci prețul real este al chitului este 700 de lei” a declarat Adrian Albu unul dintre supraviețuitorii Colectiv, în direct la Medika TV.
Fără să mai surprindă pe nimeni, Ministerul Sănătății a încercat să mușamalizeze aceste tranzacții, oferind o serie de explicații care nu au putut fi crezute de nimeni. „Am spus pe Facebook toată această situație, iar Ministerul Sănătății a spus că trebuie completat kit-ul până la valoarea de 2700 de lei cu altceva. Bineînțeles că nu am primit altceva” a mai spus Adrian Albu.
În momentul de față, Unifarm a intrat în atenția procurorilor DNA după ce fostul director al unității, Adrian Ionel Eugen, a fost acuzat de faptul că a cerut mită 760,000 de euro pentru un contract de achiziție a echipamentelor de protecție folosite împotriva infectării cu noul coronavirus.