5 ANI DUPĂ COLECTIV,NICIO SCHIMBARE. România nu poate nici acum să-și trateze pacienții cu arsuri grave

La 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv, infrastructura medicală din România e la fel ca atunci. Cei care au supraviețuit acestei catastrofe susțin că sistemul medical nu poate fi dezvoltat din cauza oamenilor care-l controlează. În țara noastră, tratarea marilor arși încă nu se poate realiza.

Dezbaterea legată de schimbările care s-au produs în sistemul medical din țara noastră după tragedia de la Colectiv s-a desfășurat în cadrul emisiunii Medika Special, moderată de Dana Chera.

În prima parte a dezbaterii, Adrian Albu, unul dintre supraviețuitorii Colectiv, și Eugen Iancu, președintele Asociației „Colectiv”, au explicat în termeni duri care sunt motivele pentru care sistemul medical din România a rămas blocat în timp, fără să se dezvolte.

Cei doi invitați s-au completat unul pe altul și au explicat că marea problemă o reprezintă oamenii care lucrează în sănătate și care o controlează de ani buni, fără a le păsa de consecințe.

Marii noștri specialiști sunt evaluați nu se știe în ce condiții. Marii noștri specialiști sunt niște oameni care au pus stăpânire pe o secție, pe un spital, pe un domeniu. E undeva în zona lui mare și a crescut în jurul lui doar oamenii pe care i-a ales după chipul și asemănarea lui. Nu știm dacă acei oameni sunt cei mai buni sau doar simpatizați de respectivul doctor. Ce pot să spun este că niciunul dintre acești profesori nu agreează legea. Nu vor protocoale. Nu există în România, la nivel de țară, niciun protocol la nivel medical!”, a explicat, în direct la Medika TV, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.

Aceasta este una dintre posibilele cauze pentru care medicina românească, cel puțin în ceea ce privește acordarea îngrijirilor medicale pentru marii arși, nu a făcut deloc pașii necesari spre dezvoltare.

Nu am fost în stare să avem o bancă de piele, nu mai vorbesc de țesuturi atât de necesare. În domeniul arșilor nu s-a întâmplat chiar aproape nimic. Cu mare greutate s-au făcut două secții de arși, una la Iași și una la Timișoara, deci secții, nu centre de arși. Noi nu putem strânge plasmă și nu o putem colecta, pentru că după Colectiv, în 5 ani, nu am fost în stare de nimic. Și știți de ce nu am fost în stare de nimic? Pentru că în sistemul medical este o opoziție fantastică. În sistemul medical opoziția la schimbare este uriașă”, a mai spus Eugen Iancu, președintele Asociației „Colectiv”.

Invitații Danei Chera au explicat că cei mai puternici oameni din spitalele românești au reușit să creeze o adevărată „caracatiță”, pentru a putea controla cât mai bine sistemul medical. „În mediul online circulă un termen, se numește UMEFISTANT, de la UMF. În România, dacă vrei să fii șef de secție într-un spital trebuie să fii cadru universitar, și ca să fii cadru universitar, UMF trebuie să-și de acordul. Dacă un medic vrea să ajungă șef de secție trebuie să plece capul. Este vorba despre niște orgolii care blochează puterea de decizie și, cel mai important, achizițiile”, a explicat Adrian Albu, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Colectiv, în direct la Medika Special.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea