Comunicarea eficientă, esențială în lupta împotriva COVID-19. Medic: „mesajele nu trebuie să transmită panică”

Dincolo de măsurile pe care le-au luat pentru protecția populației, autoritățile au fost criticate public și pentru faptul că nu au reușit să comunice eficient măsurile pe care le-au dispus. Iar neînțelegerea informațiilor transmise a avut ca efect creșterea gradului de neîncredere în rândul oamenilor.

Faptul că astăzi ne confruntăm cu un fenomen de negare în ceea ce privește existența noului coronavirus sau cu ignorarea măsurilor de protecție sanitare este cauzat de modul deficitar în care autoritățile comunică aceste aspecte foarte importante.

Medicii sunt de părere că transmiterea în spațiul public a informațiilor esențiale pentru protecția oamenilor lasă de dorit. „Eu cred că mesajele trebuie să clare și la fel pentru toată lumea. Și să dăm exemple că aceste mijloace de protecție într-adevăr ne protejează. Iar aceste mesaje să vină nu numai din partea corpului medical. Să vină și partea mass-media și din partea celor care se ocupă cu psihologia maselor. Trebuie să înțelegem că trebuie să ne schimbăm stilul de viață în ceea ce este mai greu și acest mesaj trebuie să continue de acum înainte până când se termină epidemia”, a explicat dr. Adela Golea, medic primar medicină de urgență în cadrul UPU a Spitalului Județean de Urgență Cluj.

Mai mult, specialiștii consideră că autoritățile, prin modul în care comunică, nu reușesc decât să inducă panica în rândul oamenilor. Aceștia sunt de părere că ar ajuta dacă ar fi angajați specialiști în comunicare care să transmită mesajele de interes public în mod eficient. „Este bine să angajăm specialiști care să comunice. Este clar că dacă prezinți lucrurile la nivel de panică, indiferent că e vorbim de media sau autorități, nu cred că ajută. Cu cât crești nivelul de panică, cu atât crești neîncrederea”, a explicat dr. Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în direct la Medika TV.

La rândul lor, psihologii sunt de părere că valul de neîncredere înregistrat în rândul românilor este generat de modul distorsionat în care sunt transmise de autorități aceste mesaje. Mai multe amănunte despre explicațiile acestora puteți citi aici.

Categorii: Salvatori în alb, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea