Masca biodegradabilă, proiectul inedit al studentelor de la Politehnică, marele câștigător al unui concurs important

Pandemia s-a dovedit a fi sursă de inspirație pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care, teoretic, nu au nici o legătură cu lumea medicală.

Așa se face că marele câștigător al concursului WEDO, un concurs de idei pentru încurajarea economiei circulare, adresat studentelor Universității POLITEHNICA București și elevelor de liceu, este o mască de protecție biodegradabilă.

Concursul a fost lansat în noiembrie anul trecut, iar etapa finală trebuie să aibă loc anul acesta, în luna martie. Din cauza pandemiei, ultima etapă a fost amânată și s-a mutat în mediul online, iar luni, 19 noiembrie, câștigătorii au fost premiați.

Dintre cele 11 proiecte depuse la secțiunea STUDENTE, 7 au fost selectate pentru a participa în etapa finală a concursului. Câștigător a fost desemnat proiectul “Extracția celulozei poroase din reziduuri alimentare pentru obținerea de măști biodegradabile”, al studentelor Simona Ioniță și Gina-Daniela Mincu.

Concursul WE DO a încercat să rezolve simultan două probleme existente în societate: implementarea conceptului de economie circulară și implicarea femeilor în știință. Pentru noi, acest concurs a reprezentat o provocare și o oportunitate de a ne gândi la cum am putea ajuta, oricât de puțin, lumea din jurul nostru. În urma acestei provocări, ne-am hotărât să găsim o modalitate prin care măștile de protecţie de unică folosință să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Motivarea acestui proiect vine din faptul că, în contextul actual, reciclarea și colectarea selectivă pierd din teren, în fața măsurilor luate pentru minimizarea contagiozității prin contact cu diverse suprafețe. Astfel, ideea noastră are fundamente teoretice și presupune extracția la microunde a unor reziduuri alimentare bogate în celuloză, în urma căreia ar trebui să rezulte o celuloză poroasă, biodegradabilă care, mai apoi, să poată fi folosită pentru fabricarea filtrelor măștilor de protecţie. Acest proces trebuie, însă, optimizat prin găsirea, pe cale experimentală, a parametrilor de operare necesari obținerii acelui tip de celuloză. Premiul obținut în urma acestui concurs reprezintă un pas înainte către continuarea cercetărilor și o dovadă că implicarea în lumea științifică este încurajată în acest moment”, a declarat  Simona Ioniță, una dintre câștigătoare, studentă la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor.

.

Categorii: Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea