Dincolo de diagnosticul primit, bolnavii de cancer fac față cu greu pandemiei. Nu puține au fost cazurile în care, pentru a beneficia de tratamentele specifice, pacienții au fost nevoiți să-și cumpere medicamentele pe banii lor, din străinătate.
Puternic afectat de pandemia de COVID-19, sistemul medical din România se prăbușește sub presiunea cazurilor care cresc de la o zi la alta. Și odată cu el, sistemul năruiește și speranțele celor care cred că i-ar putea vindeca.
O astfel de categorie de pacienți sunt bolnavii oncologici. Sunt oameni care iau drumul spitalelor în speranța că s-ar putea vindeca, însă în momentul în care ajung la ușile cabinetelor li se spune că medicamentele pe care trebuie să le primească nu există. Mai mult, oamenilor li se explică faptul că dacă vor într-adevăr să lupte cu boala trebuie să se descurce singuri să-și facă rost de medicamente. Despre problemele din sistem a vorbit, cu sinceritate, la Medika TV, chiar un om din interior.
„Chimioterapia n-a dispărut. Este baza tratamentului și sunt medicamentele pe care le folosim de 30 de ani. Sunt medicamente de care este nevoie, dar nu prea sunt pe piață sau sunt, dar vin cu întârziere. Am avut situații cu medicamente lipsă preț de 2 luni de zile. A trebuit să găsim soluții alternative. Am apelat chiar la pacienți să încerce să-și procure medicamente din țări limitrofe, precum Bulgaria“, a declarat dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog, în direct la Medika TV.
La toate acestea se adaugă și faptul că oamenii trebuie să aștepte cu orele pentru a beneficia de asistență medicală. Protocoalele impun reguli stricte, iar nerespectarea lor i-ar putea lăsa pe bolnavi fără medicație. „Orice pacient oncologic care urmează un tratament perfuzabil, nu vorbim de terapiile orale, trebuie să fie testat COVID-19. Toată această situație ne-a creat o povară cumplită, suplimentară, nouă ca practicieni, dar mai ales pacienților noștri. Și sunt pacienți care vin din provincie, nu sunt doar pacienți care vin din București. Trebuie să vină cu 48 de ore înainte de procedura de tratament, ca să facă testul să aștepte rezultatul. Pe lângă stresul dat de accesibilitatea la tratament, mai apar și astfel de situații neplăcute“, a mai spus dr. Cătălin Costovici.
Mai mult, medicilor le este încă neclar protocolul prin care pacienții cu diferite afecțiuni cronice sau oncologice sunt declarați decedați din cauza bolii infecțioase COVID-19. „E posibil ca pacientul să fi murit din cauza complicațiilor date de virus, nu de boală în sine. El decedează din rațiunile bolii lui. Una e să mori cu COVID-19 și alta e să mori de COVID-19”, a mai precizat dr. Cătălin Costovici.
Potrivit statisticii oficiale a Institutului Național de Sănătate Publică, citate de specialiști, 11% din decesele pacienților diagnosticați cu boala infecțioasă COVID-19 au fost cazuri ale bolnavilor oncologici.