Direcția de Sănătate Publică București a transmis tuturor spitalelor din Capitală o adresă prin care cere ca acestea să creeze „circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitivi”, având în vedere „numărul insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2”.
„Urmare a situației epidemiologice existente create de evoluția pandemiei Covid-19 și a numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare din faza I, faza II și suport Covid-19, vă solicităm să întreprindeți cu celeritate demersurile necesare pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea dumneavoastră în vederea creării unor circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitiv, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, se arată în documentul transmis spitalelor din București de conducerea DSP.
Potrivit directorului DSP București, care a revenit ulterior cu precizări, adresa respectivă vizează refacerea circuitelor, astfel încât bolnavii COVID-19 să poată fi preluați de orice spital, cu mențiunea că asta nu înseamnă transformarea unităților în spitale exclusiv pentru COVID.
“Referitor la adresa transmisă în cursul zilei de 14 octombrie de către DSPMB, la unitățile sanitare cu paturi de pe raza municipiului București, aflate în subordinea MS, ASSMB și cele din rețele sanitare proprii, facem precizarea că se solicită crearea unor circuite adecvate momentului pandemic pentru izolarea suspecților Covid precum și pentru internarea acestora, după caz, în funcție și de posibilitățile structurale ale clădirilor, continuându-se în mod evident asigurarea de servicii medicale pacienților non Covid”, a transmis dr. Oana Nicolescu, directorul DSP București.
Experții în sănătate publică spun că măsura dispusă de autoritățile sanitare din Capitală este binevenită și nu are rolul de a îngrijora populația.
“Nu trebuie să ne îngrijoreze această circulară. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze sunt cifrele și comportamentul pe care îl vedem în societate, faptul că încă sunt persoane care nu respectă măsurile preventive și care neagă căile de transmitere și eficacitatea acestor măsuri. Toți ne pregătim și suntem conștienți că va exista o situație mult mai gravă. De aceea, această redefinire, până la urmă, a destinatarilor paturilor este o măsură preventivă”, a spus, la Medika TV, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.