După o lungă perioadă în care și-a sistat activitatea de producție a medicamentelor, Institutul Cantacuzino, devenit Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, va putea oferi din nou astfel de servicii. Primele medicamente ar putea fi scoase pe piață până la sfârșitul anului.
Aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, Institutul „Cantacuzino”, pregătește în laboratoarele sale un medicament ale cărui efecte vizează îmbunătățirea sistemului imunitar. Informația a fost dezvăluită de col. dr. Florin Oancea, directorul instituției, invitat special al emisiunii „Medika Special” moderată de Dana Chera.
„Primul medicament pe care îl avem în teste în prezent este Orostim HV. Este un imunomodulator, sub formă de capsule pe care încercăm să-l scoatem pe piață până la finele anului. În compoziția tratamentului intră 15 tulpini de bacterii, prelucrate în laborator, iar tratamentul va ajuta la reglarea imunității organismului. Este produs pe un lot pilot și vrem să-l scoatem pe piață”, a declarat în exclusivitate la Medika TV col. dr. Florin Oancea, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară „Cantacuzino”.
Produsul va avea prețuri adaptate pentru piața românească, astfel încât orice persoană să și-l poată permite. Specialiștii spun că tratamentul este eficient în prevenirea gripei și ar putea avea efecte benefice și în lupta împotriva COVID-19.
Imunomodulatoarele pot ajuta organismul să lupte cu o gamă largă de infecții specifice tractului respirator. „Este un imunomodulator care conține un lizat bacterian pe 15 tulpini, încercăm chiar anul acesta când vine gripa sau chiar pentru această boală a momentului, COVID-19, să venim în întâmpinarea oamenilor cu acest imunomodulator”, a explicat col. dr. Florin Oancea.
Un alt medicament pe care Institutul Cantacuzino l-a lansat deja pe piață este SOD – Superoxid Dismutaza, un supliment alimentar pe bază de suc de orz verde cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității. „La fel, avem pe piață produsul SOD care este un Superoxid Dismutaza, un produs cu o putere antioxidantă foarte bună, este iar un produs al Institutului Cantacuzino”, a adăugat col. dr. Florin Oancea.
Un vaccin antigripal tetravalent, marea provocare
Institutul Cantacuzino rămâne însă cunoscut pentru faptul că producea unul dintre cele mai eficiente vaccinuri antigripale existente pe piață. MApN are în plan să reia activitatea și în ceea ce privește vaccinurile antigripale. Specialiștii Institutului au însă de parcurs un drum lung până când vor reuși să scoată pe piață un produs certificat.
„Vaccinul antigripal poate fi produs, știm să-l facem, însă să avem o arie pentru a corespunde normelor europene și până o vom deține va mai dura. Totuși noi avem aprobările pentru noi arii de producție. Este vorba despre un vaccin antigripal tetravalent. Este marea provocare a Institutului Cantacuzino și a Ministerului Apărării, pentru a putea obține acest vaccin în condiții de siguranță optime”, a declarat col. dr. Florin Oancea, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară „Cantacuzino”.