Potrivit protocoalelor stabilite, o persoană diagnosticată cu COVID-19 este considerată vindecată după ce testele pentru depistarea infecției cu noul coronavirus au avut rezultate negative. Cu toate acestea, sechelele pe care boala le lasă în organism sunt mari, în astfel de cazuri pacienții având nevoie de timp îndelungat pentru a fi considerați vindecați complet.
Infecția cu SARS-CoV-2, mai ales în formele grave și critice, lasă o serie de urmări în organism, din cauza cărora recuperarea completă a pacienților durează timp îndelungat.
„Am avut astfel de pacienți, care au avut nevoie de recuperare respiratorie, neuromotorie și a durat de la o lună, pacienți care au fost rezolvați într-o lună, până la o perioadă de 6 și 8 luni. Depinde de substratul anatomic al zonei care este afectată și bineînțeles și de comorbidități. Sunt mulți factori de care depinde o recuperare completă a pacienților”, a precizat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în direct la Medika TV.
Medicii susțin că este nevoie ca sistemul sanitar să gândească politici prin care să sprijine recuperarea pacienților.
„Trebuie gândit un sistem post-covid. Ce faci cu pacienții vindecați care au trecut prin sistemul medical și au rămas cu anumite disfuncții, cea mai des întâlnită fiind cea pulmonară? Trebuie organizat un sistem, cine-i urmărește, cine-i îngrijește și ce resurse sunt alocate pentru recuperarea și integrarea lor socială, dacă se poate 100%”, a atras atenția dr. Silvius Negoiță, șeful secției ATI a Spitalului Elias din Capitală.
Bolnavii, recuperați pe banii lor
În cazul pacienților care au avut complicații din cauza COVID-19 recuperarea s-a făcut pe banii lor, fără vreun sprijin real din partea statului. Despre această experiență a povestit Alin Goga, pacientul cu nr. 37 din România.
„Eu mi-am făcut toate investigațiile ulterioare pe banii mei. Am avut 21 de zile de tratament cu antibiotice, cu antifungice, cu mai multe medicamente. Statul nu s-a gândit să ne ajute pe niciunul dintre noi”, a explicat Alin Goga, în direct la Medika TV.
Iată mărturiile lui Alin Goga despre experiența sa COVID și post-covid.