Cavitatea orală a omului poate fi gazda unui număr uriaș de bacterii, unele ofensive, altele aflate într-o stare care nu produce o atingere sănătății orale. Subeictul a fost discutat de Elena Oceanu cu invitatul său la Medika Dent, medicul stomatolog Dan Borțeanu. Acesta a explicat că fiecare om poate avea o cantitate mai mică sau mai mare în cavitatea bucală, însă poate păstra echilibrul faunei orale printr-o bună igienă. Dezechilibrul se produce atunci când nu se păstrează o igienă corespunzătoare în gură, prin spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi, urmată de utilizarea apei de gură. La apariția unui dezechilibru mai pot conduce obiceiurile greșite sau schimbarea alimentației și introducerea unei cantități mari de zaharuri în dieta zilnică.
Când se produce un dezechilibru la nivelul cavității bucale, încep problemele care pot lua forma sângerărilor, abceselor, etc. și impun o vizită la medicul stomatolog. Ignorarea problemelor poate avea consecințe și asupra altor organe pentru că bacteriile pot migra. Sunt agenți patogeni care pot trece prin epiteliu și pot migra până în creierul uman producând acolo afectări de natură infecțioasă.
Medicul stomatolog Dan Borțeanu a explicat, în detaliu, situațiile care ne vulnerabilizează cavitatea bucală, prin scăderea imunității și formarea unui bun adăpost pentru bacterii:
Vizitele regulate la medic, cu o frecvență de cel puțin o data pe an, pot preveni aceste situații prin măsuri pe care specialistul le stabilește în funcție de rezultatele unei consultații de rutină. În afara vizitei la stomatolog, o contribuție importantă o are păstrarea unei rutine în ceea ce privește igiena orală.