Nici un spital nu a fost pregătit pentru pandemie. Iar această situație nu e valabilă doar în România, ci în toată lumea. Când a început pandemia, spitalele nu aveau suficiente materiale sanitare, dezinfectanți, măști de protecție, combinezoane și multe alte lucruri necesare, iar cererea prea mare de pe piață, venită dintr-o dată, a făcut ca la început să fie o adevărată criză.
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a reușit să facă față provocării datorită cetățenilor simpli care au donat bani, prin intermediul unei fundații.
“Aproape 50.000 de sms-uri au făcut ca Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie să poată duce lupta împotriva Covid 19 în primele luni ale pandemiei. Banii au fost strânși în urma unei campanii publice derulată de Fundația Laurențiu Ciucur pentru Asociația Doctor Victor Babeș Timișoara. Suma strânsă prin campania de mobilizare publică Stop #Covid 19, începută imediat după declanșarea stării de urgență, a fost de 426.000 lei, bani ce au ajuns în contul Asociației Doctor Victor Babeș și au fost folosiți exclusiv pentru achiziția de echipamente, materiale de igienă și protecție, dar și programe de eficientizare a luptei împotriva noului coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
„Vreau să mulțumesc prietenilor noștri de la Fundația Laurențiu Ciucur care au fost întotdeauna alături de noi. Ei au venit cu această idee minunată, de a ne ajuta la începutul pandemiei. A fost o adevărată gura de oxigen pentru spital. Datorită lor am reușit în prima fază să obținem banii pentru materialele sanitare, pentru echipamentele de care era atâta și atâta nevoie. Nu mai vorbesc de banii din care s-au cumpărat în primele săptămâni aparatură, măști sau combinezoane. Mi-aș dori, însă, să fi putut să mulțumesc personal fiecăruia dintre zecile de mii de oameni care au donat bani, prin apelurile telefonice pe care le-au dat. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc și firmelor din întreagă țară care au făcut donații de ventilatoare, paturi și chiar ustensile medicale. Și cu toții au vrut să rămână anonimi, la fel ca și cei care, prin sms-ul trimis la un număr taxabil cu 2 euro, au contribuit la strângerea banilor folosiți exclusiv în lupta cu noul coronavirus”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
De altfel, donațiile au făcut diferența, unitatea medicală având încă de la început cea mai mare rată a vindecărilor.
„Nici un spital din lume nu a fost pregătit pentru o pandemie. Dar, datorită ajutorului dat de Fundația Laurențiu Ciucur, care ne-a pus la dispoziție baza de date și logistica necesară, dar și un număr unic special, am reușit să trecem cu bine peste primele săptămâni în lupta cu noul coronavirus. Prietenii noștri de la una dintre cele mai cunoscute și implicate fundații din Banat și-au lăsat propriile proiecte deoparte și au venit alături de noi. La fel au făcut-o și miile de oameni din întreagă țară care, pe lângă mesajele de susținere pe care ni le-au trimis în toată acestă perioadă de lupta cu Sars-Cov 2, au ales să doneze bani pentru spitalul nostru prin apelul dat la un număr taxabil. Noi am încercat să nu îi dezamăgim și să câștigam cât mai multe bătălii pe frontul anticovid. Și până acum cred că am reușit”, a spus și doctorul Virgil Musta, șeful secției boli infecțioase 1 din cadrul spitalului.