Prima întâlnire din cadrul campaniei intitulate „Sănătatea ta depinde de tine”, care a fost lansată vineri, la Timişoara şi este dedicată prevenirii bolilor cronice netransmisibile, şi-a propus să atragă atenţia, mai ales în rândul tinerilor, asupra importanţei prevenţiei, a modului de viaţă sănătos şi a detectării timpurii a simptomelor unor astfel de maladii.
Evenimentul a fost organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, fiind o iniţiativă unică în România, menită să crească gradul de informare a tineretului cu privire la bolile cronice netransmisibile.
„Considerăm că un tineret educat va reduce conştient factorii de risc şi va influenţa pozitiv comportamentul adulţilor din familie. Bolile cronice netransmisibile sunt ucigaşii secolului XXI şi depinde de fiecare dintre noi să le prevenim. Educarea tinerilor este esenţială în acest sens”, a declarat, cu ocazia lansării campaniei, preşedinta Platformei, Nela Păvăloiu.
Potrivit acesteia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii include în rândul bolilor cronice netransmisibile bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, afecţiunile pulmonare cronice, afecţiuni care sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din întreaga lume.
„Cele mai frecvente maladii din această categorie sunt cele cardiovasculare legate de arteroscleroză şi complicaţiile acesteia, precum şi diabetul zaharat, cu o incidenţă semnificativă. Cancerul este netransmisibil, dar există totuşi un număr redus de cancere, cum este cel de col uterin, dar nu numai, care este dat de un virus, papiloma virus, dar pentru care există vaccin”, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul OncoGen Timişoara, prof. dr. Virgil Păunescu.
Medicul spune că, pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer, se face testul Papanicolau, care pune în evidenţă leziunile maligne sau maligne incipiente, dar faptul că în România mor anual 3000 de femei din cauza cancerului de col uterin arată că foarte puţine şi-l fac.
„Sunt peste o sută de tulpini ale acestui virus, dar numai două sunt extrem de agresive, iar vaccinarea împotriva lor conferă un grad de protecţie foarte mare. Australia a reuşit să vaccineze întreaga populaţie (feminină, n.r.). Până de curând, vaccinarea era recomandată până în jurul vârstei de 12 ani, înainte de începerea vieţii sexuale. De curând, articole de specialitate vorbesc şi despre o vaccinare mai tardivă, pentru că virusurile sunt foarte numeroase, iar posibilitatea de a le contacta la 30-50 de ani, există”, a detaliat dr. Virgil Păunescu.
Creşterea numărului cazurilor de îmbolnăviri este generată în principal de patru factori de risc, între care fumatul, lipsa exerciţiului fizic, consumul de alcool, regimul alimentar nesănătos.
În lipsa unor statistici exacte, se estimează că, în România, se înregistrează aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, în timp ce bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele două cauze de deces, mai ales în rândul populaţiei active. În ţara noastră se înregistrează în fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, destul de multe afectând persoane tinere.
„Considerăm că profesorii pot fi primul şi de cele mai multe ori şi cel mai apropiat sprijin, atât în ceea ce priveşte prevenţia, dar şi în situaţia nefericită în care tinerii se confruntă în mod direct sau în familie cu o astfel de problemă”, a conchis Păvăloiu.
Sursa: AGERPRES