Adeseori semnalele pe care ni le transmit organismul pot să ne înșele și să le interpretăm eronat. Este și o situație foarte des întâlnită, în care persoane care nu s-au ridicat demult de la masă acuză o senzație de foame. Aceasta le ridică inclusiv lor semne de întrebare, dar cei mai mulți aleg să ia o gustare.
Dr. Laura Ene, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, spune că senzația de foame care vine la scurt timp după ce ne-am ridicat de la masă poate fi, de fapt, un semn de deshidratare. Practic, organismul nostru ne transmite că are nevoie de apă, dar noi interpretăm eronat mesajul și cădem în capcana de a lua o gustare.
Specialistul Medika TV spune că în astfel de situații trebuie să facem testul paharului cu apă, care ne va arăta clar dacă suntem sau nu deshidratați.
Acesta este un test extrem de simplu. Iată în ce constă:
Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal. Medicul nutriționist spune că apa este cea mai bună băutură, lipsită de calorii şi reacţii adverse. Este important sa bem suficientă apă, indiferent că o facem înainte de masă, în timpul mesei sau după masă. Cel mai bine este însă să bem apă atunci când simţim nevoia. Consumul de apă are efecte nebănuite, de la evitarea durerilor de cap și a oboselii cronice, o digestie bună, până la menținerea sănătății tenului.
“Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului te face să intri într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, poate da dureri de cap, ameţeală şi tulburări de concentrare. Între o cafea, o bucată de ciocolată și un pahar mare de apă la ora 16.00, când pe toți ne apucă acea stare de toropeală, un pahar de apă este nu doar cel mai eficient pentru a ne trezi cu adevărat și a ne da energie, dar și cel mai corect pentru siluetă și sănătate. Lipsa a jumătate de litru de apă din corp îţi reduce capacitatea de concentrare cu 20%. De asemenea, lipsa relativă a apei lezează sau sistează anumite funcţii ale corpului. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice. Apa contribuie la detoxifierea organismului. Apa cotribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie”, spune medicul specialist Laura Ene.