Mulți oameni preferă să folosească telefonul mobil inteligent, tableta electronică sau laptopul înainte de a adormi. Obiceiul, avertizează specialiștii, ne-ar putea ține treji o noapte întreagă sau poate genera chiar insomnii.
Pentru a putea adormi, creierul are nevoie să perceapă cât mai puțină lumină. Astfel, el secretă un hormon numit melatonină, substanță responsabilă cu provocarea somnului. Privitul ecranelor albastre înainte de culcare păcălește creierul, iar astfel hormonul nu mai este secretat, iar senzația de somn va fi alungată.
„Există la nivelul neuroendocrin un hormon care induce somnul, melatonina. El este secretat în raport cu lumina pe care o percepe creierul nostru, asta ar fi o formă de adaptare, creierul s-a obișnuit ca atunci când scade cantitatea de lumină care ajunge în centrii vizuali, atunci începe să secrete melatonină, tocmai pentru a ne induce somnul în timpul nopții. Tableta și telefonul ne afectează în sensul că apare o tulburare care modifică somnul. Lumina ecranelor întârzie secreția melatoninei și de aici apar problemele cu somnul”, a explicat dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL și Somnologie, invitat în platoul emisiunii „Tele Medika”.
Cât de mult trebuie să dormim?
Specialiștii susțin că un om are nevoie de 7-8 ore de somn neîntrerupt pentru a se simți cu adevărat odihnit. „Un adult sănătos trebuie să doarmă 7 – 8 ore pe noapte, nici mai mult nici mai puțin. Iar cele 7 ore ar trebui să fie de calitate, în care să nu fie neîntrerupt, în care să respirăm bine, astfel încât atât partea fizică, cât și sistemul nervos să se odihnească foarte bine. După 7 ore de somn ar trebui să ne simțim odihniți și în formă”, mai spune dr. Ioan Bulescu.
Cea mai des întâlnită problemă de somn este insomnia. Medicii susțin că există mai multe forme de insomnie. Una dintre ele se manifestă atunci când pacienții nu pot să adoarmă. O altă formă este cea în care pacienții se trezesc în timpul nopții fără a mai putea adormi. Tot insomnie este și atunci când, indiferent de ora la care merg la culcare, cei afectați se trezesc după o perioadă scurtă de somn.
Insomnia sau tulburarea de somn este generată și de factorii din mediul în care trăiesc persoanele afectate. Astfel, cei care care lucrează în medii stresante vor avea mereu probleme cu somnul, deoarece creierul lor niciodată nu este pregătit de somn.