La fel ca la începutul unui nou an școlar, și în acest an, chiar dacă este unul special, în plină pandemie și cu reguli stricte, părinții au nevoie de un document-cheie pentru a-și putea duce copiii la școală. Este vorba despre adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate, pe care o duc părinții ai cărui copii merg pentru prima oară la școală sau grădiniță, și de avizul epidemiologic pentru reintrarea în colectivitate. Ambele documente sunt eliberate de medicul de familie.
Precizările au venit de la Ministerul Sănătății la solicitarea hotnews.ro, după ce medicii de familie au cerut renunțarea la aceste documente, pentru a se evita aglomerația la cabinete.
“În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt: a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate, b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate”, potrivit Ministerului.
Adeverința medicală este necesară la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ, la terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar și la transferul elevului într-o altă unitate şcolară.
Avizul epidemiologic se eliberează după o perioadă de cel puțin 3 zile în care elevul a lipsit din colectivitate , la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.