Sunt sau nu posibile reinfectările cu SARS-CoV-2? Cum răspund specialiștii

Oamenii de știință sunt departe de a afla toate răspunsurile în legătură cu noul coronavirus. Una din marile necunoscute o reprezintă capacitatea virusului de a produce reinfecții în rândul celor care au suferit deja de COVID-19, boala infecțioasă pe care o declanșează.

Medicii epidemiologi au opinii rezervate în ceea ce privește posibilitatea organismului uman de a se reinfecta cu noul coronavirus. Într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii „Medika Special”, dr. Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat că: „reinfecțiile sunt posibile dacă vorbim de cele studiate. Adică, mă refer la cele documentate prin laboratoare acreditate”.

Deși posibile, deocamdată nu se știe modul în care acționează asupra organismului. Cercetătorii încearcă să afle dacă, în urma reinfecției, oamenii pot dezvolta forme ușoare sau medii ale COVID-19. „Avem două exemple studiate de reinfecție. Primul este al unui bărbat din Hong Kong care inițial a avut o formă medie de COVID-19, iar după reinfectare a avut o formă ușoară, iar al doilea face referire la cazul unui bărbat din Nevada, a cărui stare de sănătate s-a depreciat sever în urma reinfecției”, mai spune dr. Emilian Popovici.

Pe de altă parte, medicii infecționiști susțin că rata reinfectărilor cu SARS-CoV-2 este nesemnificativă la acest moment.

Reinfecțiile sunt posibile, dar minoritare. Ne interesează majoritatea, iar majoritatea oamenilor nu dezvoltă reinfecții”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, invitat în studioul „Medika Special”.

Datele arată că în momentul de față în țara noastră nu a fost confirmat oficial niciun caz de reinfecție cu noul coronavirus.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea