Efectele nefaste le pandemiei de COVID-19 asupra organismului. Oamenii și-au declanșat boli autoimune din cauza izolării

Pandemia de COVID-19 generează noi probleme, imposibil de anticipat. Specialiștii constată că izolarea impusă de autorități a generat dereglări hormonale în rândul multor oameni, dereglări ce au avut ca efect declanșarea unor boli autoimune.

Între hormonii din organism, stres și bolile autoimune există o legătură foarte strânsă. În perioada de izolare impusă de autorități din cauza pandemiei de COVID-19, mulți oameni s-au simțit stresați, iar acum suporta consecintele.

Perioada de izolare a făcut ca mulți pacienți cu boli autoimune să aibă de suferit. Acestora fie li s-a declanșat o astfel de afecțiune, fi li s-a agravat cea pe care o aveau. A fost o perioadă stresantă pentru toți oamenii” a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii Telemedika.

Dereglările hormonale au fost generate de faptul că stresul afectează buna funcționare a glandelor care secretă hormonii în organism. „Stresul afectează, practic, funcționarea tuturor glandelor hormonale din organismul nostru” mai spune dr. Antonela Burlacu.

Cele mai frecvente boli autoimune generate de stres sunt tulburările glandei tiroide. Acestea apar atunci când sistemul imunitar afectează tiroida și produce schimbări în ceea ce privește greutatea corporală.

De asemenea, o altă boală autoimună care apare din cauza dereglării glandelor hormonale este boala Addison. Afecțiunea se caracterizează prin epuizarea fizică, amețeli și modificări ale stărilor de dispoziție.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea