Cercetătorii români au intrat, ca oamenii de știință de peste tot în lume, în cursa descoperirii unui vaccin eficient și sigur împotriva noului coronavirus. Vaccinul românesc are la bază o tehnologie nouă, care mizează pe imunitatea celulară. Doar că studiile sunt în impas, din cauza subfinanțării.
Varianta de lucru propusă de cercetătorii români a stârnit interesul multor țări. Potrivit Europa FM, Marea Britanie, China, India, dar și țări din America de Sud, printre care Columbia și Ecuador, au cerut deja Centrului de Cercetare OncoGen din Timișoara să fie puse pe lista de așteptare pentru a primi vaccinul când va fi gata.
„Ne-a contactat pentru a colabora Ambasada Angliei. Suntem într-o relație de schimburi de informații. Din păcate, din nou intervine competiția. Săptămâna trecută a fost ambasadorul Indiei la Institutul OncoGen, India fiind cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Ecuadorul, Columbia sunt țări din America de Sud care ne roagă să le punem pe lista de așteptare”, a declarat, la Europa FM, dr. Virgil Păunescu, coordonatorul studiului pentru descoperirea vaccinului anti-covid.
Vaccinul românesc nu a ajuns într-o fază avansată de testare din cauza finanțării insuficiente, a mai spus cercetătorul. În vreme ce alte țări au trecut demult la faza a treia de testare, pe oameni, în România nu s-a depășit nici măcar momentul testelor de laborator.
„Singurii care par să fi înțeles ce facem și ce vrem să facem sunt specialiștii în microbiologie și vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Noi am primit 700 de mii de euro pe un proiect de cercetare de la Ministerul Fondurilor Europene, dar depășirea fazei 1 de studii clinice necesită cam două milioane”, a mai spus dr. Virgil Păunescu.
În aceste condiții, e dificil de estimat când ar putea fi gata vaccinul românesc. După ce va trece de toate fazele de testare, inclusiv pe oameni, acesta ar urma să fie produs de Institutul Cantacuzino.
Vaccinul românesc va putea fi administrat foarte simplu, acesta urmând să fie sub forma unui spray intranazal.