Sindromul colonului iritabil este o afecțiune medicală des întâlnită, în principal în rândul femeilor. Circa două treimi dintre pacienții care primesc acest diagnostic sunt femei, afecțiunea fiind întâlnită în principal în rândul persoanelor sub vârsta de 45 de ani.
Sindromul colonului iritabil se caracterizează în principal prin simptome gastrointestinale precum diaree, constipație, crampe abdominale sau flatulență.
Medicul gastroenterolog sau cel internist este cel care se ocupă, de regulă, de tratarea acestei afecțiuni. Când însă nici un tratament nu dă rezultate, medicul nutriționist este cel care poate ajuta pacientul, pentru că un regim alimentar echilibrat poate ameliora simptomele.
Dr. Laura Ene, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a vorbit în prima emisiune din acest sezon pe care o realizează la Medika TV despre acestă afecțiune și despre schimbările pe care cei care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să le facă.
Nu se știe foarte clar ce declanșează această boală, putând fi mai mulți factori.
“Factorii declanșatori pot fi din mediu, stress-ul, dar și factorii genetici. De asemenea, poate să fie o dereglare în modul de interacționare dintre creier și intestine. Acizii biliari pot juca, la rândul lor, un rol central în zona colonului iritabil. Ei sunt deja cunoscuți ca adevărate laxative endogene. Se pare că modificarea cantității și calității de acizi biliari poate să stea la baza declanșării sindromului de intestin iritabil. Un stil de viață sănătos și un regim echilibrat nu vindecă, dar au un rol extrem de important în ameliorarea simptomelor”, a spus dr. Laura Ene.
Mai mult de 90 la sută dintre persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil apreciază că mâncarea stă la baza apariției neplăcerilor, după ce au observat că unele alimente declanșează sau agravează simptomele.
De aceea, trebuie eliminate alimentele bogate în conținutul de zahăr, cele care conțin îndulcitori artificiali, alcoolul, produsele lactate, alimentele grase, cele procesate, alcoolul și băuturile carbogazoase, alimentele cu un conținut mare de carbohidrați, cofeina, dar și alimente sănătoase, cum ar fi varza, fasolea, conopida, usturoiul sau ceapa.
Medicul nutriționist recomandă folosirea unui jurnal alimentar. Toate aceste alimente care pot favoriza sau agrava simptomele trebuie eliminate, apoi reintroduse treptat în alimentație, cum se realizează diversificarea la bebeluși, pentru a observa care dintre ele e acceptat de organism și care nu.
“Trebuie să ținem un jurnal alimentar, ca să aflăm ce anume determină apariția sindromului de colon iritabil. Eliminăm tot ce știm că face rău, apoi le introducem treptat, prin diversificare, ca la bebeluși. Dieta ține simptomele sub control, chiar dacă nu se adresează cauzei de fond care stă la baza sincronului de intestin iritabil. De asemenea, felul în care mâncăm e foarte important. Mâncatul dezordonat, mâncatul la ore nepotrivite, mâncatul repede, mâncatul în cantități mari, mâncatul în condiții stresante, fără a fi o relaxare și o bucurie la masă, ciugulitul pe fugă, acestea pot avea o contribuție importantă în apariția colonului iritabil. Dar trebuie să respectăm măcar cele 3 mese ale zilei. Mâncarea trebuie să fie o bucurie”, spune specialistul Medika TV, Laura Ene.