O descoperire a oamenilor de știință din Australia le dă mari speranțe femeilor care se confruntă cu cancerul de sân. Cercetătorii australieni au descoperit că veninul albinelor europene este eficient în distrugerea celulelor cele mai agresive forme de cancer de sân.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia. În cadrul studiului a fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari pentru a analiza proprietățile sale anticancerigene.
Cercetătorii au descoperit că melitina, componenta principală a veninului a indus foarte repede distrugerea celulelor care constituie ”cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”. Mai mult, efectul a fost același și atunci când au fost folosite concentrații scăzute, care nu au atacat celulele normale.
”Veninul s-a dovedit extrem de puternic. Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute’‘, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului.
Studiul, care a fost publicat în Nature Precision Oncology, a analizat dacă melitina poate fi folosită în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea cancerelor agresive de sân, iar rezultatele au fost, de asemenea, promițătoare, dovedindu-se eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci.
Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproape 15% din totalul cancerelor mamare, iar în prezent nu există un tratament clinic eficient pentru acesta.