Ce urme lasă COVID-19. SECHELELE cu care se luptă pacienții vindecați

Mulți dintre pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus și au reușit să învingă boala nu au parte de o viață normală nici după vindecare. Unii dintre ei au nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, iar alții nu vor scăpa toată viața de urmările infecției cu SARS-CoV-2.

Mai ales în cazurile grave de COVID-19, modul în care organismul luptă cu boala lasă urme.

Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dr. Carmen Dorobăț, în cele mai multe cazuri tratate în unitatea pe care o conduce pacienții care au rămas cu probleme după vindecare au rămas cu sechele de natură respiratorie. Au existat însă și situații în care pacienții au rămas cu dureri musculare și articulare severe ori cu dureri de cap, din cauza unei afectări neurologice.

 „Am avut astfel de cazuri, şi mă refer la cele cu sechele, predominând sunt cei cu sechele respiratorii, cu o mare jenă la respirație. Pacienţii în genere ţin legătura cu medicul infecţionist, dar şi prin intermediul psihologului. Aceşti pacienţi fac exerciţii de respiraţie pentru recuperare. În acelaşi timp, am observat sechele neurologice la unii pacienţi externaţi ca fiind negativi. Este vorba în special de dureri musculare şi articulare severe, în special la mers, şi asta la persoane care aveau deja alte comorbidităţi”, a declarat dr. Carmen Dorobăț pentru Ziarul de Iași.

De asemenea, medicii ieșeni au observat la pacienții vindecați de COVID-19 și sechele digestive.

„Există şi sechele digestive, în sensul că pacientul, chiar dacă este negativ, poate prezenta un disconfort, nu are poftă de mâncare etc. Pe aceşti pacienţi i-am orientat spre zonele de recuperare. Chiar dacă în literatura de specialitate se specifică că durerile digestive sunt expres la copii, noi am constatat că apar şi la adulţi. În plus, tot la adulţi, apropo de sechele, am avut pacienţi care înainte de externare au prezentat manifestări neurologice, cum ar fi dureri atroce de cap sau vertij, dureri care au rămas şi după negativare. Asta arată că este o boală care poate lăsa, şi cu siguranţă lasă, urme. Este drept, am externat şi pacienţi fără nicio urmă, cum este un pacient cu vârsta de 20 de ani care nu a prezentat simptome şi nici sechele post-boală. Dar, mulţi prezintă sechele“, a mai spus dr. Carmen Dorobăţ.

De altfel, faptul că negativarea nu înseamnă neapărat vindecare, tocmai din cauza urmelor pe lasă le lasă boala, a fost semnalat și de pacienți care au avut COVID 19.

Este, de exemplu, cazul subprefectului de Covasna, care după aproape o lună de boală a rămas cu mari probleme respiratorii. “Învăţ să respir, să merg, să mă odihnesc, să îmi recâştig capacitatea pulmonară. După 10 paşi stau 15 minute să îmi regăsesc suflul… după un etaj urcat… stau 25-30 de min şi tot aşa. Dar sunt printre cei norocoşi! Am şansa de a mă recupera!”, a spus subprefectul de Covasna, Cosmin Boricean, a cărui experiență COVID o puteți citi AICI.

La fel și în cazul unui medic infectat, din Caraș-Severin. “32 de zile de febră și am rămas cu sechele, spasme musculare încă în mâna și piciorul drept, mușchiul miocardic praf, splina praf, ficatul medium distrus, tensiune de 199/133, dar acum își revine cât de cât. Sunt încă pe 5 mg amelodipine pe zi. Am slăbit 17 kg în primele 32 de zile, 40 la sută din masa musculară s-a dus, după o lună nici nu mai știam să merg, credeți-mă!”, a mărturisit Robert Messer, a cărui poveste despre experiența infecției cu noul coronavirus o găsiți AICI.

Categorii: Sănătatea în România
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea