Loreen Willenberg, în vârstă de 66 de ani, este primul om din lume care s-a vindecat de HIV, fără a fi nevoie să-i fie administrat tratamentul specific. Cazul său i-a uimit pe oamenii de știință, care au demarat noi studii în speranța vor putea eradica această infecție.
Născută, în California, Statele Unite ale Americii, Loreen Willenberg s-a infectat cu HIV în anul 1992. Astăzi are 66 de ani, dar infecția cu HIV nu i-a afectat deloc viața pentru că organismul său a reușit să distrugă virusul, fără ca acesta să-i invadeze celulele.
Într-un scurt interviu acordat publicației The Sun, Loreen Willenberg povestește drama prin care a trecut în momentul în care a aflat diagnosticul. „Dacă mi-a fost frică? Evident că mi-a fost frică pentru că aveam un prieten care trăiau deja cu virusul HIV și nu se simțea bine din cauza medicamentelor experimentale care se administrau bolnavilor la vremea respectivă. L-am văzut suferind din cauza efectelor secundare ale medicamentelor pe care le lua. Mi-am pus toate speranțele în singurul doctor din orașul meu care trata bolnavii infectați cu HIV, dar în momentul în care am decis să îl consult își închisese cabinetul. Tot ceea ce am făcut a fost să apelez la sprijinul grupului de suport de aici din San Francisco care, din păcate, la momentul acesta nu mai există. S-a numit Studiul Internațional pentru Controlul Infecției HIV. Acolo mi s-a spus: ”Credem că tu vei fi ok cu această infecție. Noi nu vedem semne cum că te-ar afecta.” Vă dați seama ce ușurată am fost. Am zis: ”Doamne, îți mulțumesc, nu voi muri!” Am simțit o mare eliberare, mai ales că niște oameni de știință mi-au pus că voi fi ok” suține Loreen.
Oamenii de știință din cadrul Universității California au demarat un amplu studiu pentru a observa cum a fost posibil ca organismul lui Loreen Willenberg să lupte singur împotriva infecției, fără ajutorul medicamentelor antiretrovirale.
Primele dovezi au scos la iveală faptul că virusul a fost secvențiat în organismul pacientei într-un mod diferit față de cazul altor persoane. Iar datorită acestui lucru, reproducerea virală nu a fost posibilă.
Terapia ARV, singurul tratament în cazul HIV
ARV este prescurtarea de la „Antiretroviral”, adică acele medicamente specifice pe care medicii le prescriu în cazul bolanvilor care trăiesc cu HIV. Astfel, terapia ARV reprezintă modalitatea terapeutică prin care pacienții infectați cu HIV sunt tratați.
Terapia ARV cuprinde o combinație de cel puțin 3 medicamente al căror rol este acela de a împiedica virusul HIV să se reproducă în celulele umane. Practic, aceste medicamente au rolul de a suprima acțiunea virusului în organism. Scopul terapiei ARV este acela de a face ca virusul să fie nedetectabil în sânge. În acest caz, persoana infectată, chiar dacă nu se vindecă, nu mai este contagioasă.
La nivel mondial, 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV datorită eficienței terapiei ARV.