Cea mai mare parte a țării se află sub o avertizare meteo de instabilitate atmosferică accentuată, căderi însemnate de apă și intensificări puternice ale vântului.
Mulți oameni știu însă că vremea urmează să se schimbe chiar înainte să afle acest lucru de la meteorologi.
Durerile articulare și durerile de cap sunt cele mai frecvente semne care le dau de veste unora dintre oameni că vremea e în schimbare. Aceste semne sunt puse pe seama meteosensibilității.
Meteosensibilitatea nu e o boală, ci un răspuns la organismului la o serie de modificări ale condițiilor climatice, ca presiunea atmosferică, temperatura sau umiditatea.
Potrivit specialiștilor, femeile percep mai bine schimbările vremii, având mai frecvent decât bărbații semne de meteosensibilitate. De asemenea, trecerile bruște de la o vreme frumoasă la una instabilă sunt simțite mai mult de persoanele care trăiesc în mediul rural decât de orășeni.
Simptomele meteosensibilității pot fi diverse și se manifestă diferit de la o persoană la alta. Acestea sunt, în general: dureri de cap, tahicardie, insomnie, anxietate, stare generală de rău, amețeli, oboseală, probleme de concentrare, greață, dureri articulare.
Apariția unora dintre simptome în cazul schimbărilor de vreme poate fi doar o coincidență, dar atunci când sunt semnalate de fiecare dată, atunci e clar că e vorba de meteosensibilitate.
Pentru că nu e o boală, nu există nici un tratament, dar sensibilitatea poate fi ameliorată printr-un stil de viață sănătos – o alimentație corectă, bogată în vitamine și minerale, exerciții fizice regulate și exerciții de respirație.