La nivel mondial e o cursă contra-cronometru pentru găsirea unui vaccin eficient și sigur împotriva noului coronavirus. Mai multe companii au ajuns deja în ultima fază de testare și există speranțe că până la sfârșitul acestui an va putea fi scos pe piață un vaccin.
Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, la Digi 24, că modul în care se va realiza imunizarea populației va depinde în foarte mare măsură de tipul de vaccin care va fi produs. Specialistul a vorbit și despre categoriile de persoane care ar trebui să aibă prioritate la testare.
„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare. În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Specialistul e de părere însă că vaccinul anti-Covid ar trebui să fie opțional.
„Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli. Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a mai spus Alexandru Rafila.