Un medic român a demarat un proiect îndrăzneț, inspirat, într-o oarecare măsură, din celebrul serial “Dr. House”. Asta pentru că prezintă cazuri medicale extrem de rare, în care explică, pe înțelesul tuturor, cum funcționează organismul uman și ce se întâmplă în anumite situații.
Ionuț Poeană este originar din Focșani și are 34 de ani. Este medic specialist nefrolog, iar în prezent lucrează la Spitalul Universitar din Lund, în cadrul conglomeratului de clinici cunoscut colectiv ca Skånes Universitetssjukhus din Suedia.
A ales să plece din România după ce, spune medicul, a acumulat o serie de frustrări din cauza statului român, care a pus piedici unor proiecte pe care le-a derulat.
“Am plecat din România în vara anului trecut după ce am tot încercat să fac treabă la mine în țară. Am fost implicat în echipa medicală care a ajutat o familie cu 11 copii ce locuiau în Delta Văcărești să se reintegreze social. Povestea familiei e descrisă în documentarul lui Radu Ciorniciuc “Acasă my home”, premiat la Sundance și la TIFF cel mai recent, am câștigat marele premiu al conferinței internaționale de management sanitar EHMATHON 2018. Cu tristețe spun că deși e cea mai mare conferință de gen din Europa, eu și un prieten am fost singurii reprezentați ai României, am co-fondat împreună cu același prieten diabetolog ONG-ul Medigate, cu care am cumpărat manechine de resuscitare și am organizat cursuri gratuite de prim-ajutor pentru oricine a vrut să participe. În ciuda însă a tuturor eforturilor, statul român ne-a pus piedici la fiecare pas și frustrările s-au acumulat. În cele din urmă am fost invitat de colegii din Suedia și în contextul de atunci am lăsat toată viața mea de până atunci și am plecat în Suedia”, a povestit în exclusivitate pentru Medika TV medicul Ionuț Poeană.
Recent, medicul român a lansat un canal de youtube, numit Universul din Tine, unde se regăsesc mai multe filmulețe – documentare scurte, realizate de el 100%. Acestea sunt alerte, medicul vorbește pe înțelesul tuturor și descriu o serie de cazuri extrem de rare, în care sunt strecurate informații despre corpul uman.
“Cu filmulețele ideea e veche, a trebuit să îmi adun curajul să le fac, e tare greu să fii pe cameră, și eu sunt cam timid. Ideea era că nu există în spațiul social media românesc niciun creator de conținut care să facă ceva educativ. E legea a doua a lui Newton, care spune că oricărei forțe trebuie să i se opună o alta egală și de sens opus. Și asa că am sperat că dacă reușesc să fac o serie de clipuri care să educe și să și fie interesante, poate inspir și pe alții. Am tot cochetat cu diverse formate până am ajuns la formula asta de Dr. House după două luni la Vaslui (râde). Ideea e ca în timp ce expun un caz medical interesant, să presar pe ici pe colo și informații despre corpul uman. Pare că a fost cât de cât o idee bună”, mai spune medicul nefrolog.
Cel mai recent filmuleț, intitulat “Cazul băiatului PARALIZAT de la PIZZA”, prezintă un caz medical extrem de rar, care are în prim-plan un tânăr sportiv, sănătos, care a rămas peste noapte paralizat. A fost o muncă titanică pentru specialiști să își dea seama ce s-a întâmplat cu tânărul, în condițiile în care, rând pe rând, toate posibilitățile erau eliminate de faptul că analizele erau perfecte. În cele din urmă s-a descoperit cauza, iar tânărul a fost pus pe picioare extrem de repede.
Mini-documentarul poate fi vizionat AICI.
De altfel, toate clipurile realizate până acum de medicul român sunt la fel de atractive, iar cine începe să se uite, nu se mai dezlipește de ecran și vizionează totul până la capăt, pe nerăsuflate.
Singurul regret al medicului este că nu poate face mai multe astfel de mini-documentare, pentru că nu îi permite programul de lucru de la spital.
“Volumul net de muncă e cam 14-16 ore. Din păcate, pentru că muncesc 6 zile pe săptămână câte 12 ore, împart orele astea pe parcursul a două săptămâni. Totul e one man show. Eu înregistrez, eu editez, eu aleg muzica, eu scriu scenariul”, a mai spus medicul, în exclusivitate pentru Medika TV.