Vaccinul anti-covid anunțat de președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, spre surprinderea și scepticismul medicilor și cercetătorilor din întreaga lume, a intrat deja în producție. Peste 15.000 de doze, primele din vaccinul numit Sputnik V, au fost deja fabricate, după cum a informat producătorul, compania farmaceutică Binnopharm, citat de EFE.
Primul lot industrial nu a fost deocamdată folosit, dar oficialii ruși au anunțat că într-o lună va începe o amplă campanie de imunizare împotriva noului coronavirus.
Alexandr Ginzburg, directorul Centrului de Microbiologie şi Epidemiologie Gamalei, care a dezvoltat primul vaccin înregistrat împotriva COVID-19, a precizat că vaccinarea va începe până la sfârșitul acestei luni, ca parte a ultimei faze de studiu asupra vaccinului. Studiul ar putea dura până la 6 luni, dar nu va împiedica vaccinarea în masă a populației, a mai spus acesta.
Rusia a fost intens criticată de specialiști din întreaga lume, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, pentru înregistrarea și lansarea pe piață a unui vaccin care nu a trecut prin toate fazele de testare, care să dovedească dacă este sigur și eficient.
Potrivit oficialilor ruși, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze de vaccin.
Printre țările care vor să cumpere vaccinul Sputnik V se numără și Republica Moldova.
”Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federaţia Rusă ca în momentul în care ei vor decide să exporte acest vaccin şi va permite normele internaţionale, ca această vaccin să fie livrată în Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, citat de Mediafax.
România, în schimb, a anunțat, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, că nu va achiziționa vaccinul rusesc.
“România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat șeful statului la puțin timp după anunțul făcut de Vladimir Putin cu privire la înregistrarea vaccinului.