Rezultatele unui studiu despre modul în care românii sunt obișnuiți să-și îngrijească dantura arată că mulți dintre ei preferă să trăiască fără dinți, deși ar putea merge la stomatolog. Motivul invocat este prețul prea mare al tratamentelor stomatologice.
Potrivit studiului, realizat de o clinică stomatologică privată din București și Sibiu, 39% dintre români au pierdut unul sau mai mulți dinți și renunță la a mai avea un zâmbet funcțional și estetic.
De asemenea, 38% dintre români merg mai rar de o dată pe an la stomatolog sau doar atunci când au nevoie urgentă.
Principalele cauze care determină refuzul românilor de a merge la stomatolog sunt reprezentate de teama de durere, dar și de prețul ridicat al procedurilor stomatologice.
Prețurile practicate de cele mai multe clinici pentru un implant dentar, de exemplu, se apropie lejer de aproximativ 1000 de euro. Diferența de preț o fac materialele utilizate sau experiența medicului din cabinet.
Recomandarea OMS: amânarea vizitelor la stomatolog
În timp ce românii ar trebui să fie mai atenți cu igiena orală, Organizația Mondială a Sănătății recomandă amânarea vizitelor la stomatolog. Experții OMS atrag atenția că nu se știe foarte clar dacă procedurile dintr-un cabinet stomatologic ar putea contribui la răspândirea SARS-CoV-2.
Curățarea dinților cu jet de aer sau de apă sunt proceduri care aruncă în aer particule minuscule. Reprezentanții OMS sunt de părere că în aceste particule ar putea exista și noul coronavirus.
„Aparatele generează particule purtate de aer sau aerosoli. Cei care lucrează în domeniul sănătății orale sunt expuși unui risc de infectare cu noul coronavirus”, a atras atenția Benoit Varenne, expert în sănătate orală în cadrul OMS.