STUDIU ÎN PREMIERĂ LA CLUJ. Oamenii de știință vor să afle dacă avioanele aduc țânțari exotici, transmițători ai unor boli grave

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Aeroportul Internațional Avram Iancu derulează un proiect pilot, în premieră națională, pentru a examina riscul introducerii în țară a țânțarilor exotici și implicit a unor agenți patogeni transmiși de aceștia.

Obiectivul proiectului este supravegherea activă a țânțarilor invazivi în incinta aeroportului.

”În Europa, creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea țânțarului tigru asiatic în Europa.

Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika”,  a declarat Cintia Horvath de la USAMV, citată de Transilvania Business.

Aceasta a explicat că până acum nu au fost descoperiți țânțari “de import” în incinta aeroportului din Cluj-Napoca, dar supravegherea continuă.

 ”Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie”, a explicat Andrei Mihalca din cadrul Universității.

Potrivit Institutului Cantacuzino, în țara noastră au fost identificate 43 de specii de țânțari, dar nu toate sunt vectori ai unor agenți patogeni.

Cea mai gravă boală transmisă de țânțarii existenți în România este infecția cu virusul West Nile, care dă naștere encefalitei West Nile.

Anul trecut, în România s-au înregistrat 66 de cazuri de infecție cu West Nile, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, fiind înregistrate 8 decese.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea