Diagnosticarea obezității ar trebui să aibă în vedere starea de sănătate a unei persoane, nu doar strict greutatea acesteia, după cum pledează o nouă abordare clinică din sistemul de sănătate canadian. În același timp, foarte important ar fi ca medicii să depășească zona recomandărilor strict referitoare la dietă și mișcare fizică, punând accent pe cauzele creșterii în greutate. Acest nou ghid fost publicat, zilele trecute, în Jurnalul Asociației Medicale din Canada și respinge stigmatizarea pacienților obezi pe motive precum lipsa de voință sau dezinteresul față de propria sănătate.
Unul dintre autorii ghidului este Ximena Ramos Salas, director de cercetare și politici de sănătate la Obesity Canada, care este de părere că mulți dintre medicii de medicină primară îi discriminează pe pacienții obezi și această abordare poate avea rezultate mai nesănătoase chiar decât obezitatea în sine.
În ultimii 30 de ani, prevalența obezității s-a triplat în Canada, astfel că, în prezent, unul din patru canadieni are o greutate care îl înscrie în categoria persoanelor obeze. Ultimul ghid pentru tratarea acestei afecțiuni a fost elaborat în 2006 așa că era , evident, depășit. Această nouă versiune este o abordare centrată pe pacient. Deși, în evaluările curente, criteriile folosite sunt adesea indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei, medicii canadieni consideră și recomandă ca specialiștii să se concentreze mai mult asupra impactului greutății în starea generală de sănătate a persoanei. O reducere a greutății de 3%-5% ar putea duce la o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate a acelei persoane și atunci ceea ce se consideră cea mai bună greutate raportată la IMC s-ar putea să nu fie greutatea ideală a acelui pacient.
Ghidul canadian al obezității mai subliniază că această afecțiune este una complexă care are nevoie de un management continuu pe tot parcursul vieții.„Persoanele care trăiesc cu obezitate au nevoie de sprijin precum oamenii care trăiesc cu orice altă boală cronică”. spune Ramos-Salas, citată de BBC.
În loc să sfătuiască pur și simplu pacienții să „mănânce mai puțin, să se miște mai mult”, ghidul încurajează medicii să ofere sprijin pentru alte soluții precum psihoterapia, medicamentele și soluțiile chirurgiei bariatrice așa cum este bypass-ul gastric. Totuși, ghidul nu elimină complet sfaturile standard privind pierderea în greutate.
„Toți indivizii, indiferent de mărimea sau compoziția corpului, au nevoie de adoptarea unui stil alimentar sănătos, echilibrat și de activitate fizică regulată”, mai spune sursa citată.
Medicii ar trebui, de asemenea, ca înainte de a discuta despre greutatea unui pacient, să se concentreze pe obiectivele de sănătate ale acelui pacient, în loc să urmeze un mesaj de tipul ”Reduceți caloriile!”