Incredibil, dar adevărat, o mare parte din calciul care ne ajută să avem oase sănătoase ar proveni din spațiul cosmic. O serie de cercetări care i-au adus la aceeași masă pe astronomi și medici au ajuns la concluzia că o mare cantitate de calciu a ajuns pe Pământ în urma unor explozii stelare.
Exploziile stelare, denumite de literatura de specialitate supernove, sunt responsabile pentru răspândirea în Univers a unei cantități impresionate de metale și radiații.
În aprilie 2019, odată cu explozia supernovei pe care cercetătorii au denumit-o ulterior SN2019ehk, un grup de 70 de oameni de știință, din care au făcut parte astronomi și medici, au studiat cu ajutorul razelor X resturile rămase în urma exploziei stelare și au ajuns la concluzia că ceea ce a rămas din respectiva stea a fost o cantitate semnificativă de calciu.
„Supernovele bogate în calciu produc suficientă cantitate suplimentară a acestui element chimic în timpul exploziilor lor. Ceea ce am descoperit noi nu a fost cea mai mare cantitate de calciu produsă în urma unui astfel de eveniment care se produce în spațiu”, susține Wynn Jacobson – Galan, autor al, citat de CNN.
În prezent, autorii acestui studiu caută o soluție pentru a identifica alte supernove, astfel încât să le poată analiza și înainte de explozie.