ATEROSCLEROZA, PRIMUL PAS CĂTRE INFARCT. Ce să faci ca să eviți blocarea vaselor de sânge

Ateroscleroza este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cardiovasculare. Aceasta apare când arterele sunt blocate din cauza acumulării de grăsimi, care duce la restricționarea fluxului sanguin.
Ateroscleroza poate afecta arterele din tot corpul. Netratată la timp, poate duce la apariția unor cheaguri de sânge. Blocarea arterelor care duc la inimă duce la apariția infarctului miocardic.

Tensiunea arterială crescută, diabetul, obezitatea, sedentarismul sunt doar câteva din cauzele care determină apariția acestei boli. O cauză frecventă o reprezintă însă și alimentația bogată în grăsimi. Tocmai de aceea, cel mai important pentru prevenirea apariției acestei boli este un regim de viață sănătos.

“Sunt mai mulți factori care determină apariția aterosclerozei. Colesterolul foarte crescut în sânge, valori care derivă și din ceea ce mâncăm, faptul  că nu facem mișcare, apare obezitatea, trecem rar pe la medicul de familie, uneori și la 2 ani. Nu e deloc exagerat să-i spui unui pacient să-și corecteze stilul de viață pentru că are un risc de 5% să facă un infarct în următorii 10 ani. Fumat, hipertensiune, trigliceride, care derivă din ce mâncăm și că nu facem mișcare”, a explicat, la Medika TV, medicul cardiolog Iulian Călin.

Ateroscleroza nu apare brusc, ci se dezvoltă în timp, iar multă vreme nu dă nici un fel de simptome. De regulă, simptomele apar când artera e deja foarte îngustată ori chiar înfundată, iar atunci intervenția medicului trebuie să aibă loc urgent.

Ateroscleroza evoluează asimptomatic foarte mult timp. Primul simptom care apare e durerea în piept și atunci când apare, se întâmplă mai ales la efort. Ateroscleroza la nivelul arterelor inimii provoacă dureri toracice sau angină pectorală. Netratată poate declanșa un infarct miocardic, care de regulă apare brusc. De aceea, persoana care are acest simptom trebuie să se prezinte de urgență la medic, o electrocardiogramă putând arăta clar ce se întâmplă.

De asemenea, pot să fie și simptome atipice. Uneori durerea e confundată cu o arsură gastrică. Pe unii pacienți îi doare gâtul, au senzația că îi strânge cineva de gât. De aceea e important ca oamenii să cunoască toate acestea, pentru ca medicul să intervină cât mai repede”,  a mai spus medicul cardiolog Iulian Călin.

Primul și cel mai important pas pentru tratarea și prevenția apariției aterosclerozei e schimbarea stilului de viață: exerciții fizice regulate, adoptarea unei alimentații sănătoase, renunțarea la fumat, menținerea greutății normale.

În funcție de gravitatea bolii, medicul poate recomanda tratament medicamentos, dar se poate ajunge la intervenții chirurgicale, ca implantarea unui stent sau chiar realizarea unui bypass pentru revascularizare. Chiar dacă se ajunge în această fază, pacientul trebuie să respecte în continuare indicațiile unui stil de viață sănătos, pentru că problemele pot să reapară.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Stil de viață
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea