Evoluția tehnologică își face simțită prezența nu doar în ceea ce privește industria IT, ci și în medicină. Un dispozitiv revoluționar, cu ajutorul căruia corpul uman poate fi scanat 3D, oferă informații esențiale despre modul în care ne putem menține sănătatea corporală, dar și despre cât de bine este construit corpul nostru pentru a face sport de performanță.
Utilizate de ani buni în Occident și nou apărute în lumea medicală din țara noastră, scanner-ele corporale 3D reprezintă o alternativă la clasicele metode de analiză a corpului uman.
În mai puțin de un minut, aparatul oferă o imagine de ansamblu asupra întregului corp, furnizând informații despre lungimea brațelor, a picioarelor, masa musculară sau greutatea corporală.
Un studiu recent realizat de cercetătorul Grant Tomkinson, profesor specializat în dezvoltarea abilităților sportivilor de performanță, arată că aparatele de scanare corporală 3D pot descoperi înclinațiile către sportul de performanță ale unei persoane, în special în cazul atleților.
În cercetarea sa, profesorul Tomkinson a efectuat măsurătorile specifice de antropometrie (metodă de măsurare a diferitelor părți ale corpului uman) cu ajutorul scanerului corporal 3D și le-a comparat cu cele obținute prin analiza unor radiografii și imagini CT (computer tomograf).
„Scanarea 3D este mai puțin invazivă decât metodele tradiționale de măsurare și pentru că este rapidă, o mare parte din teste pot fi realizate în scurt timp, fără a fi nevoie de contact fizic și foarte multe expertize. Și, prin comparație cu tradiționalele radiografii, nu există riscul de expunere la radiații”, a explicat prof. Tomkinson, citat de news-medical.com.
Studiul profesorului Tomkinson a scos la iveală că scanarea corporală 3D poate într-adevăr să identifice persoanele cu abilități în sportul de performanță. Aparatele trebuie calibrate astfel încât să fie posibilă compararea corpului sportivilor cu al populației generale. Așa s-a descoperit că atleții de performanță bărbați au pieptul mult mai bine dezvoltat decât populația generală, iar femeile care practică atletismul au coapsele mai ferme decât femeile obișnuite, care nu fac mișcare.
De asemenea, alergătorii la competiții de maraton au picioarele mai lungi în raport cu corpul lor și sunt mai slabi.