Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași au realizat, de la începutul pandemiei, două studii pe pacienții internați cu COVID-19, care scot în evidență faptul că unii bolnavi au manifestat simptome mai puțin întâlnite, dar care în nici un caz nu trebuie ignorate.
Un prim studiu a inclus 76 de pacienți care au avut erupții pe piele, sub diferite manifestări. Potrivit specialiștilor, majoritatea leziunilor au fost concentrate în zona brațelor, picioarelor și trunchiului.
“Manifestările cutanate ale infecţiilor virale încep să fie raportate la pacienţii cu COVID-19, aceste manifestări având ocazional valoare diagnostică sau prognostică. Cele mai frecvente manifestări cutanate sunt: erupţiile morbiliforme, urticariere, veziculare, leziuni acrale şi erupţii liveoide. Unele dintre aceste manifestări cutanate apar înaintea semnelor şi simptomelor asociate mai frecvent cu COVID-19, ceea ce sugerează că ar putea prezenta semne de COVID-19”, arată autorii studiului, citat de Ziarul de Iași.
Un alt simptom, raportat și de medici din alte țări, este de natură gastrointestinală. 198 de bolnavi care au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase Iași au avut diverse manifestări digestive, încă de la începutul bolii. Pierderea poftei de mâncare, greața și vărsăturile au fost cel mai frecvente raportate manifestări gastrointestinale.
Mai multe despre studiile realizate de medicii infecționiști ieșeni puteți găsi AICI.