Ultimele zile au venit cu noi recorduri și situații nedorite: numărul deceselor pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, a crescut, iar două zile la rând s-au depășit recordurile de bolnavi internați la terapie intensivă. Multe unități sanitare din țară, inclusiv din București, și-au depășit capacitatea de terapie intensivă pentru bolnavii COVID.
România are 840 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii COVID, iar medicii aflați în prima linie se tem că în zilele următoare vom asista la un blocaj al sistemului.
Medicul specialist ATI Radu Țincu a explicat, la Medika TV, care este realitatea din spitale, dincolo de cifrele zilnice prezentate de autorități. Practic, chiar dacă un calcul sumar ar arăta o creștere nesemnificativă, realitatea e cu totul alta:
Dr. Radu Țincu spune că cifrele care îngrijorează cel mai tare sunt cele ale pacienților din terapie intensivă. Potrivit specialistului, ar fi doar două modalități de a stopa evoluția epidemiologică actuală, dar e puțin probabil să dea rezultate, astfel că se teme că în curând se va ajunge la o accelerare a pandemiei.
“Dacă acest trend ascendent va continua, iar din punctul meu de vede va continua, pandemia nu poate fi oprită decât prin două mecanisme: fie prin implementarea unor măsuri de restricție și implementarea unor măsuri de protec ție sanitară, fie prim imunizarea în masă. Primul punct e clar că nu se întâmplă. Am văzut un studiu, un sondaj interesant, conform căruia peste 50 la sută din populație nu crede în pandemie. Asta înseamnă 9 milioane de oameni care, cel mai probabil, nu vor respecta normele de protecție sanitară și atunci această măsură va cădea, iar pandemia va evolua. În ceea ce privește a doua direcție, ar trebui să ajungem la un prag de imunizare colectivă de peste 70 la sută din populația unei comunități, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că nu avem un grad atât de înalt de infectare a populației ca să permită această imunizare. Astfel încât cred că în perioada următoare vom asista la o accelerare a pandemiei, la o creștere a numărului de pacienți din terapie intensivă, și dacă nu se vor lua măsuri drastice și serioase e foarte posibil să asistăm la colapsul serviciului de terapie intensivă din România, cu o mortalitate uriașă, pentru că în momentul în care un pacient nu mai poate beneficia de servicii de terapie intensivă, atunci mortalitatea nu va mai fi generată de coronavirus, ci de incapacitatea sistemului de sănătate publică de a-l trata”, a spus dr. Radu Țincu.
Aceleași temeri le are și prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, care spune că blocajul sistemului de terapie intensivă va afecta toată populația. „În următoarele 10 zile vor fi 400 de pacienți noi în terapie intensivă și vom plăti un preț uriaș pentru nepăsarea concetățenilor care fie nu cred în boală, fie se cred imuni, dar care nu contribuie la efortul comun de a stopa cu creșterea de cazuri noi”, a spus prof. univ. dr. Șerban Bubenek.