Intens criticate pentru modul de comunicare, autoritățile par să dea semne că schimbă strategia de a transmite populației mesajele pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Un prim pas a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne, care a folosit unul dintre câinii polițiști pentru a arăta cum trebuie purtată corect masca de protecție.
Câinele Șuier a fost fotografiat cu masca de protecție în patru ipostaze diferite, una singură fiind cea corectă.
Postarea făcută pe Facebook a devenit rapid viral și a adunat, în doar câteva ore, mii de distribuiri.
Recent, acad. prof.dr. Adrian Restian a vorbit, la Medika TV, despre eșecul comunicării. Reputatul academician e de părere că mesajele privind virusul, modul de răspândire și modul în care ne putem feri trebuia transmis altfel. Dacă masca de protecție era obligatorie peste tot, iar oamenii înțelegeau clar că în felul acesta nu se îmbolnăvesc, poate nici nu se ajungea la pandemie. Tocmai din acest motiv, a conchis acesta, s-a ajuns și în situația în care mulți români au ajuns să cadă în capcanele teoriilor conspirațiilor și a negaționismului.
Modul de comunicare a fost criticat și de Florin Hozoc, reprezentantul unei companii din domeniul medical, care a donat mai multor centre de transfuzii sanguine din țară aparate pentru plasmafereză, în vederea extragerii de plasmă hiperimună, necesară în cazul pacienților COVID-19 în stare gravă.
“Din păcate, GCS nu a reușit să pună pe agenda publică obiective care să convingă populația că merită să lupte prin gesturi simple, pentru limitarea pandemiei: spălatul frecvent pe mâini, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii în spațiile publice închise, autoizolarea la cel mai mic simptom de viroză respiratorie.
Eșecul pe care îl măsurăm azi prin creșterea numărului zilnic de infectări este mai ales un eșec al celor care au gestionat comunicarea publică. Dar probabil că nimeni nu va plăti pentru asta”, a spus Florin Hozoc.