Din ce în ce mai mulți pacienți, testați pozitiv pentru noul coronavirus, dar care nu prezintă simptome, aleg să fie internați în spital. Dacă până nu demult pacienții asimptomatici cereau să plece acasă, acum refuză să părăsească spitalele. asta cu toate că legislația actuală le permite bolnavilor asimptomatici să se poată externa după 48 de ore. Ei aleg totuși să rămână în unitățile medicale o perioadă mai lungă de timp.
Cazuri de acest gen sunt în toată țara. Despre această schimbare de comportament a pacienților asimptomatici a vorbit, la Medika TV, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dr. Carmen Dorobăț, care a recunoscut că această nouă tendință a pacienților i-a surprins până și pe medici.
„Am avut surpriza că sunt pacienți care la 48 de ore au vrut să rămână în spital pentru că se simt mai în siguranță în spital”, a explicat, în direct la „Medika Special”, dr. Carmen Dorobăț.
În ultimele săptămâni, situația pacienților bolnavi de COVID-19, dar fără simptome, a fost dezbătută pe larg în spațiul public. Pe lângă modificarea legislativă care le dă dreptul de a se externa mai repede din spital, tot mai multe voci au precizat că transmiterea virusului de către această categorie de pacienți este aproape imposibilă. Specialiștii au contrazis însă aceste teorii și au explicat folosind argumente științifice faptul că și persoanele asimptomatice pot transmite noul coronavirus.
Mecanismul de transmitere a bolii, inclusiv de către pacienții care nu au simptome, a fost explicat, la Medika TV, de dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș”.
„E total greșit să spună cineva, apropo de studiile din China, că asimptomaticii nu transmit deloc. Dovada este faptul că în familiile unde au existat pacienți asimptomatici s-au îmbolnăvit, din păcate, și ceilalți”, a spus medicul infecționist. Iată explicațiile sale: