Pe lângă teoriile conspiraționiste legate de existența noului coronavirus, medicii trebuie să facă față și avalanșei de informații care contestă precizia și siguranța testelor RT-PCR, prin care SARS-CoV-2 este depistat în organismul uman. Specialiștii explică faptul că acuratețea acestei metode de testare nu poate fi pusă la îndoială.
La nivel mondial, depistarea noului coronavirus în organismul uman se face prin metoda de testare RT-PCR. În ultimele zile, în spațiul public, au apărut voci care contestă precizia acestei metode de testare. Medicii susțin însă că acuratețea testelor nu poate fi contestată.
„Echipamentele au diferite sensibilități în funcție de performanță. Unele detectează unul, două sau toate cele trei fragmente virale. Dar nu cred că poate interveni o greșeală în care peste 10 oameni să aibă teste pozitive, iar a doua zi să aibă teste negative. Acolo se poate să fi fost o contaminare de laborator. Nu cred că este benefic să aducem în atenția publicului că nu ne putem baza pe aceste teste și că nu sunt reale, pentru că nu aceasta este realitate. Realitatea este că acestea sunt testele gold – standard, ele trebuie folosite și se folosesc pentru diagnosticul infecției”, a explicat, la Medika TV, dr. Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
Ce determină rezultatele fals-pozitive?
Multe dintre contradicțiile care au apărut în spațiul public legate de eficiența testelor RT-PCR nu sunt susținute de explicații de specialitate cu privire la modul în care virusul se comportă în organismul uman. Într-adevăr, testele pot avea rezultate fals-pozitive, însă acestea sunt generate de o serie de componente virale care au rămas în organism după eliminarea SARS-CoV-2 de către sistemul imunitar, însă ele sunt inactive și nu pot avea efecte asupra stării de sănătate.
Aceasta ar fi și explicația care determină ca unele persoane să aibă nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a se negativa.
„În toată această bătălie a sistemului imun cu virusul rezultă particule virale care nu au fost pe deplin îndepărtate și sunt cantonate la nivelul alveolelor pulmonare. Un test pozitiv poate determina particulele virale care nu mai sunt active. Noi găsim fragmente de virus inactiv. Ca să fim siguri că acest virus este activ ar trebui să facem culturi celulare, dar în momentul de față culturile celulare nu sunt o alternativă viabilă la acest test RT- PCR. Există oameni care au stat mult în spital, iar testele lor PCR nu se mai negativau. Iar acum consensul pe plan mondial este că acești oameni au eliberat, de fapt, fragmente de virus inactiv. Ce aș putea să vă mai spun este că acum 7 zile CDC din SUA recomandă considerarea pacienților care au avut un test pozitiv PCR și nu mai au simptome în ultimele 24 de ore, după 10 zile ei pot fi eliberați din spital chiar și fără un test negativ”, a explicat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie și genetică moleculară .
Protecția sanitară, sigura soluție
Medicii susțin însă că singura metodă care ne poate feri de infectarea cu noul coronavirus o reprezintă respectarea măsurilor de protecție sanitară recomandate de autorități.